Sport

2010.07.20. 09:32

A kirúgott edzők nem értik Matyi Dezső döntését

Teljesen kicserélték az edzői stábot a PMFC utánpótlásában az úgynevezett akadémiai korosztálynál: csupa olyan kiváló korábbi pécsi futballistától, trénertől váltak meg, akik nagyon sokat tettek a pécsi fociért, s az eredmények alapján nem volt indokolt a menesztésük.

K. Mayer András

Az utánpótlás szakmai igazgatói poszton Botos Antalt a felnőttek vezetőedzője, Kiss László váltotta. Ez a csere valamelyest indokolta volna az öt tréner (Márton Gábor, Lutz Jakab, Nagy Ervin, Toma Árpád, Palaczky János), valamint az erőnléti edző, Kárpáti Péter menesztését – ha mindez nem előbb történt volna meg. A szakemberek viszont már Kiss érkezése előtt tudták, hogy nekik menniük kell.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Szerencsére nemcsak az edzői kar összetétele változik a PMFC utánpótlásában, a körülmények is egyre jobbak
[/caption]

Amikor a legmagasabb korosztálytól, a felnőttekhez legközelebb lévő U19-esektől búcsúzó Mártont arról kérdezzük, ő miért is nem maradhatott, pedig csapata az előkelő hetedik helyen végzett az I. osztályú kiemelt bajnokságban, hangjában nem kevés indulattal inkább azt mondja, ő erről nem akar beszélni. Nem csoda, hogy nehezen emészti meg a történteket, hiszen ez a korosztály az utóbbi évek szerepléseihez képest (rendszeresen éppen hogy bentmaradtak) jóval előrébb lépett, a hetedik hely pedig azt jelentette, hogy megelőzte például az Újpestet, de a Kaposvárt, a Debrecent és a Kecskemétet is – vagyis csupa élvonalbeli klub csapatát. Mégis mennie kellett.

Ahogy például Toma Árpádnak, a korábbi kiváló pécsi védőnek majd szakvezetőnek is. Pedig a helyezés alapján ő sem végzett rossz munkát, hiszen U16-os csapata negyedik lett. Még furcsább az egész, amikor a trénert hallgatjuk.

– Ez egy régiós bajnokság volt, tehát lehet a negyedik helyre azt mondani, hogy lehetett volna jobb is – fogalmaz Toma Árpád. – A cél viszont nem a helyezés, az eredmény volt: egyértelműen megmondták, a feladatom az, hogy ezeket a gyerekeket megfelelően felkészítsem az U17-es kiemelt bajnokságra. Mindenről volt szó, csak arról nem, hogy hányadikak legyünk, most akkor a helyezést ne is kérjék számon. Igaz, nem is tették, hiszen indoklás nélkül köszönték meg a munkámat.

Váratlanul ért a döntés, csalódásként érem meg, mert amikor tavaly ide kineveztek, hosszú távú munkában gondolkodtam. Először dolgoztam az utánpótlásban, és nagyon megszerettem ezt a munkát, kedvet kaptam hozzá, pedig rengeteg meló van vele.

Toma nem sokáig maradt csapat nélkül, most már a Selylye edzője. A megye I-es gárda az elmúlt idényt a második helyen zárta, most azt várják tőle, hogy vigye fel a Sellyét az NB III-ba.

Megkerestük Palaczky Jánost is, aki a Márton, Lutz, Nagy, Toma négyes mellett kakukktojásnak számít: ő nem az akadémiai korosztályban edzősködött, hanem lejjebb, az U12-es csapatot vezette. Mégis mennie kellett (pedig ezt a részleget nem bolygatták), de amikor megkérdeztük, mi a véleménye, inkább nem kívánt nyilatkozni.

A következő szezonnak tehát új szakmai vezetőséggel (Kiss László és idősebb Dárdai Pál) és részben új stábbal vág neki a PMFC utánpótlása. Kíváncsian várjuk, mekkora lépést lehet tenni előre egy év alatt a tizenéves gyerekekkel. Nem valószínű, hogy hatalmasat, ennyi idő alatt ugyanis főleg az utánpótlásban nem lehet csodát tenni (az nem edző- és időfüggő, hogy a közepesen tehetséges Jánoskából sehogysem lesz Lionel Messi) – a menesztett öt trénernek mindenesetre csak egy évet adtak.

Egy kis aerobikedzés és megfelelő otthoni étrend

A PMFC teljes utánpótlás-szakágában folyó munkáért ebben a szezonban már Kiss László a felelős, idősebb Dárdai Pálhoz az akadémiai korosztály (U-19, U-18, U17-, U-16) tartozik. A legfontosabb feladat jelenleg a kiemelt bajnokságtól búcsúzó U19-es és U17-es csapat visszavitele, ami viszont egyáltalán nem tűnik könnyűnek. Azok a tehetséges srácok ugyanis, akik Márton Gáborral hetedikek lettek az U19-es kiemelt bajnokságban, kiöregedtek a csapatból, a fiatalabbak pedig korántsem szerepeltek ilyen jól.

Az utánpótlásedzőknek tartott értekezleten Kiss László elmondta, újdonságként aerobik-tréningeket is tartanak majd az ifjú labdarúgóknak. A minél sikeresebb munka érdekében a szülőket is „megszólítják”, tájékoztatást adnak majd nekik arról, hogy a gyerekeknek otthon milyen étrendet javasolnak.

Az utánpótlásedzőknek tartott értekezleten Kiss László elmondta, újdonságként aerobik-tréningeket is tartanak majd az ifjú labdarúgóknak. A minél sikeresebb munka érdekében a szülőket is „megszólítják”, tájékoztatást adnak majd nekik arról, hogy a gyerekeknek otthon milyen étrendet javasolnak. Szerencsére nemcsak az edzői kar összetétele változik a PMFC utánpótlásában, a körülmények is egyre jobbak -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!