Sport

2011.03.19. 10:47

Magyar Kupa: összejöhet a női kosár örökrangadó

Sokan azt mondják, hogy Pécs–Sopron döntő lesz a női kosárlabda Magyar Kupában, akárcsak később a bajnokságban is.

Horváth L.

A papírforma azt diktálja, hogy az MKB Euroleasing Sopron viszonylag simán túljut a ZTE-KK-n és akkor már finalista lesz a női kosárlabda Magyar Kupában. Ez az elődöntő lesz ma előbb, ami azért érdekes, mert a továbbjutónak több ideje lesz rápihenni a vasárnapi fináléra. Márpedig ez is számít.

A másik ágon a pécsiek a győriekkel játszanak. Szokás szerint most is Imreh Ajtony, a Pécs 2010 pályaedzője elemezte ki az ellenfél játékát. Tapasztalatait ezúttal is megosztotta a játékosokkal.

– A Győr támadásban gyorsan próbál játszani, igyekszik minél előbb helyzetbe hozni két centerét, Kublinát vagy Hollingsworth-öt – hallottuk Imrehtől. – Ezeket a magas embereket mindenképpen semlegesítenünk kell. Ha nem tudják megjátszani őket, akkor szeretik labdával tömni Carsont. Szembetűnő, ahogy mennek a támadó lepattanókért, ezt nem szabad megengednünk. Ami pedig a védekezésüket illeti, vélhetően váltanak majd, mert amit Pécsett alkalmaztak, az nem jött be nekik.

Imreh szerint fontos lesz, hogy a pécsiek tudjanak emberelőnyös helyzeteket kialakítani. Úgy véli, hosszan és türelmesen kell támadniuk, az sikerre vezethet.

Mindig is tudtuk, hogy különbség van női kosárlabdában (is) az Euroliga és a nemzetközi fronton a második vonalat jelentő Európa-kupa között. Fűzy Ákos, a SEAT Lami-Véd Győr Pécsről elszármazott pályaedzője is megerősítette ezt.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Sara Krnjic (labdával) és társai Pécsett legutóbb elsöpörték a győrieket (fotó: Laufer László)
[/caption]

– Nekünk túl gyors és túl agresszív az Euroligában szerepelt pécsiek, valamint a soproniak játéka, ez kiderült azokon a mérkőzéseken, amelyeket ellenük játszottunk – ecsetelte Fűzy. – Ennek ellenére félnivalónk nincs, nem fogunk ijedten pályára lépni. Voltak sérültjeink, Englertre és Djelmisre gondolok, gondjaink adódtak a külső sorunkkal, de megpróbáltunk taktikailag is felkészülni a négyes döntőre, az erős edzéseken az állóképességünket is növeltük. Kérdés persze, hogy mindez mire lesz elég.

Egyébként az utóbbi 10 évben a Pécs 2010 (illetve jogelődje) hétszer, az MKB-Euroleasing Sopron kétszer, míg a Szolnok egyszer lett kupagyőztes. Tavaly másfél másodperccel a vége előtt szerzett kosárral (Vajda Anna nevéhez fűződik) 72-70-re nyert a fináléban a pécsi együttes, amivel megvédte 2009-es címét.

A sportszakma (és sok szurkoló) örökrangadót, azaz Pécs–Sopron finálét vár most is.

Ez történt eddig

A Pécs 2010 a bajnokság alapszakaszában kétszer-kétszer legyőzte a Győrt (idegenben 74-59-re, Pécsett 99-67-re) és a ZTE-t (86-65-re Zalaegerszegen és 88-60-ra a Lauber Dezső Sportcsarnokban), míg az MKB-Euroleasing Sopron ellen egy-egy győzelem, illetve vereség a mérlege. Sopronban kikapott 82-65-re, itthon pedig a közelmúltban 31 pontos különbséggel, 81-50-re nyert.

Székely Norbert szerint csapata még nem heverte ki a hatalmas vereséget

Még mindig nem heverte ki a nagy pécsi vereséget az MKB-Euroleasing Sopron. Székely Norbert, a soproniak vezetőedzője szerint ez emlékezetes, nagy pofon volt, ami kihathat a Magyar Kupában nyújtott teljesítményükre is.

– Nemcsak a bajnoki meccset, hanem a tartásunkat is elveszítettük, ez befolyásolhatja a ZTE elleni elődöntőt is – jegyezte meg a szakvezető. – Remélem azonban, hogy túljutunk a zalaegerszegieken. Voltak betegeink, de szerintem nálunk mindenki játszani fog.

Székely a másik ágon pécsi továbbjutást valószínűsít. – A Pécs, a Győr és mi vagyunk a három legjobb magyar női csapat, ez a kupára is igaz. Örülök, hogy a négyes döntő semleges helyszínen lesz, de Körmenddel kapcsolatban már fenntartásaim vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!