Sport

2011.07.20. 16:34

Most már Raksányi is távozni akar

Miközben a klubtól érkező információk alapján úgy tűnik, elhárul minden akadály a Pécs 2010 bajnoki indulása elől, újabb válogatott játékosát veszítheti el a női kosárlabdacsapat: Raksányi Krisztina fel kívánja bontani szerződését és távozni akar.

K. Mayer András (Dunántúli napló)

Az utóbbi napokban, hetekben sokszor lehetett hallani arról, hogy az eddigi távozókat (Nagy-Bujdosó Nóra, Fegyverneky Zsófia, Vajda Anna, Krnjics Szara) újabb követheti. Raksányi Krisztináról van szó, akivel kapcsolatban a Győrt emlegették, mint kitartó kérőt. A fiatal, mindössze 19 éves válogatott kosarast három hete kérdeztük a terveiről, akkor azt nyilatkozta, hogy még nem dőlt el semmi, egy évig szerződés köti a pécsi klubhoz, minden attól függ, hogy kifizetik-e a tartozásokat, valamint milyen lesz a csapat összetétele. És nem utolsósorban: szeretne maradni.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Raksányi most kezdett meghatározó játékossá válni – kár, hogy elmegy
[/caption]

Nos, az azóta eltelt időszak nyilván nem a szájíze szerint alakult, ugyanis amikor tegnap kerestük, már konkrétumról tudott beszámolni.

– Nem írtam alá még sehova, hiszen élő szerződésem van a pécsi klubnál, de azt elmondhatom, hogy fel akarom bontani – árulta el a válogatottal az Eb-pótselejtezőn is szereplő játékos. – Elsősorban azért, mert megváltoztak a körülmények, bizonytalanság veszi körül a csapatot, és nincs Euroliga-szereplés.

Amikor tovább faggattuk Raksányit, hozzátette, hogy két hónappal ezelőtt még teljesen máshogy gondolta az egészet. A válogatott edzőtáborában eldöntötte, hogy marad, s még az is megfelelt volna neki, ha nem az Euroligában, csak az Európa-kupában indul a csapat. De, mint tudjuk, ott sem indul...

Nem titok, a pécsi klub neki is tartozik, így a szerződés felbontása csupán formaságnak tűnik. Kérdésünkre, miszerint pusztán az anyagiak miatt távozik-e, így válaszolt: „Nem az anyagiakról van szó, elsősorban a bizonytalanság aggaszt. A klubbal megegyeztem a tartozások átütemezéséről.”

Ha idejében lép, Raksányi biztosan nem marad csapat nélkül a következő szezonra, sőt, várhatóan igen erős együttesben folytathatja pályafutását – ahol nem mellesleg minden bizonnyal a pénzét is időben megkapja. A Pécs helyén az Euroligában induló, a bajnoki döntőt megcélzó Győrnél nem titkolják, hogy nagyon szívesen látnák.

– Március óta szeretnénk megszerezni, többször is tettünk neki ajánlatot, tárgyaltunk, jelenleg nem tudom, hol tart az ügye – mondta Fűzy Ákos, a győriek vezetőedzője.

Információink szerint azonban egyáltalán nem biztos, hogy Győrben köt ki. Állítólag ugyanolyan szívesen látnák a bajnok és kupagyőztes Sopronnál is – tehát tud miből választani.

Jó reklám a cégnek

Bár a Pénzügyi és Gazdasági Bizottságnak szánt polgármesteri előterjesztésben névszponzorként is említik a Szigetvári Takarékszövetkezetet, az elnök, dr. Kiss Endre lapunk kérdésére elmondta, erről szó sincs.

– Nem vagyunk a Pécs 2010 névszponzora, és nem is akarunk azzá válni – mondta dr. Kiss Endre. – Azt viszont kijelenthetem, hogy ebben az esztendőben több pénzt adtunk a klubnak, mint eddig bármelyik szponzor egy szezon során. De ez a dicsőség nem hiányzott nekünk.

Amikor megkérdeztük, mégis miért támogatja, illetve miért nyújt hitelt évek óta – még a legnehezebb, legkilátástalanabb időszakban is – a Szigetvári Takarék a női kosárlabdacsapatnak, a bankvezető így válaszolt: „A cégünk Pécsett és Pécs környékén fejti ki legnagyobb volumenű tevékenységét. A lakossági és vállalkozói ügyfeleink nagy része megszerette a női kosárlabdát, egyrészt ezért éreztük úgy, hogy támogatnunk kell. Másrészt lehet támadni ezt a klubot, de az nyilvánvaló, hogy Pécs város nevét Európa legtöbb országában, városában a női kosarasok révén ismerték meg. És persze úgy érezzük, cégünk számára jó reklám támogatni a megye legeredményesebb klubját!”

Június elejétől megközelítőleg hatvanmillió forintot fizettek ki a tartozásokra

Kedden megpróbáltuk elérni Iványi Dalmát, a klub többségi tulajdonosát, de külföldön tartózkodik. Így ehelyütt csak idézni tudjuk a klub hivatalos információját, amely az elmúlt időszak történéseiről, valamint a bajnoki nevezéssel kapcsolatos helyzetről szól. Eszerint a Pécsi Női Kosárlabda Kft. július 14-én megküldte az MKOSZ részére azon dokumentumokat, amelyek a nevezéshez szükségesek – így például a 2010. évre vonatkozó mérleget, a 2011/2012-es szezonra vonatkozó üzleti tervet, továbbá a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) igazolását arról, hogy a kft.-nek nincs köztartozása.

A közzétett anyagból kiderül, hogy a klub június elejétől megközelítőleg 60 millió forintot fizetett ki korábbi tartozásainak csökkentéseként – játékosok, edzők, szállítók, NAV felé.

A fennmaradó elmaradásokkal kapcsolatban olyan kifizetési ütemtervet alakítottak ki és fogadtak el közösen az érintettekkel, amelynek eredményeként 2012. január 31-ig a Pécsi Női Kosárlabda Kft.-t tartozásmentessé lehet tenni.

Három-négy felnőtt játékos maradt a keretben

Kétségbeejtő a helyzet, ha számba vesszük, milyen játékoskeret áll a vezetőedző, Zseljko Djokics rendelkezésére. Ha Raksányi is távozik, akkor mindöszsze három olyan kosaras marad, akinek számottevő rutinja van a felnőtt mezőnyben: Regina Palusna, Sarok Nikolett, Horváth Lilla. Azt továbbra sem tudni, mi lesz Alexandria Quigley-vel, akinek még élő szerződése van, Kelsey Griffinről sincs információ, akinek lejárt a Pécs 2010-zel kötött megállapodása.

A Graziane de Jesus Coelhóval és ügynökével szemben fennálló tartozás miatt a klub nem igazolhat, így a keretet csak azokkal az autóparkos fiatalokkal töltheti fel, akik az elmúlt idényben kölcsönben itt szerepeltek.

K. Mayer András (Dunántúli napló) Raksányi most kezdett meghatározó játékossá válni – kár, hogy elmegy -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!