Sport

2011.09.29. 17:04

Centerposzton vannak komoly gondjai a PVSK-nak

Holnap, a Paks elleni idegenbeli találkozóval befejezi a felkészülési meccsek sorozatát a PVSK-Pannonpower férfi kosárcsapata. De tanulságok már most vannak.

Fülöp Zoltán (Dunántúli Napló)

Az egyik legfontosabb, hogy a csapat szinte teljesen készen van. A „szinte” szó használatára Kyle Luckett miatt van szükség: az amerikai center ugyanis finoman szólva sem a csapat erőssége. Ugyan tény és való, hogy klasszikus centeralkat, azaz jó nagyra nőtt, és jó hosszú kezei vannak – ám nagyjából ennyi, amit el tudunk mondani róla...

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Ha tartja a formáját, Eilingsfeld János lehet a pécsi csapat nagy erőssége (fotó: Löffler Péter)
[/caption]

– Nyilvánvaló, hogy ha több pénzünk lenne, jobb kosarast hoztunk volna – mondta el a Dunántúli Naplónak Bán Gábor ügyvezető. – Fontos azonban leszögezni, hogy Kyle Luckett jelenleg próbajátékon van nálunk, azaz a sorsa még nem dőlt el.

Ha át tudjuk ugrani a Luckett-problémát, akkor máris vidámabb az összkép. Ugyan Szrecsko Szekulovics csapata a felkészülési időszakban csupán két mérkőzést nyert meg (s hetet elveszített), a gárda lendületes és jó kosárlabdát játszik, így a nyolcba kerülés nem tűnik elérhetetlen álomnak.

– Több olyan meccsünk is volt, amelyen apróságok döntöttek, s bizony egyszer sem a mi javunkra – nyilatkozta a vezetőedző, Szrecsko Szekulovics. – Ugyanakkor biztató, hogy amit kértem a csapattól, azt rendre viszont is látom a pályán. A főpróba felemás lett, de az előadással szerintem nem lesz gond.

Vannak még tartalékaink, többen is sokkal ponterősebben tudnak játszani, mint a mögöttünk lévő találkozókon, szóval összességében én biztos vagyok abban, hogy egy jó csapattal vágunk neki a bajnokságnak. A játékunk fontos eleme a gyorsindítás, amely azért erősen közönségbarát, így sok jó mérkőzésre van kilátás.

Szimpatikus az új poszt

Már az előző szezonban is előfordult néha, hogy Eilingsfeld János ötös poszton játszott – a felkészülési időszakban azonban már az összes találkozón centerként is számolt vele Szrecsko Szekulovics. Az edzői húzás bejött, Eilingsfeld sok kosarat dobott.

– Igaz, hogy a két métert alulról horzsolom, bár cipőben szerintem vagyok annyi, de egyelőre valóban megy a játék ötösként is – tudtuk meg a játékostól.

– A magasságbeli hátrányomat kompenzálni tudom izommal meg lendülettel. Az az igazság, hogy meg is szerettem már ezt a posztot, talán mert sokkal több labdát kapok itt, mint négyesen.

Nehéz sorozat kezdődik

Jövő pénteken, a Szolnok – Jászberény mérkőzéssel kezdődik el a 2011/2012-es bajnokság. A pécsiek az első fordulóban Szombathelyen lépnek pályára, az első hazai találkozóra október tizenötödikén kerül sor, amikor a Kecskemét csapata látogat a Lauber Dezső Sportcsarnokba.

A harmadik fordulóban Körmendre utazik a PVSK – ez alapján nem túlzás azt mondani, hogy rögtön egy nehéz sorozattal indul a baranyaiak idénye. A negyedik körben lesz csak idő kicsit szusszanni: október harmincadikán ugyanis hazai pályán nem jelenthet gondot az újonc Jászberény legyőzése.

Kitől mit várhatunk?

Irányítók

Nikola Vaszojevics: A szerb játékos jelenleg a legponterősebb pécsi kosaras – s mi lenne akkor, ha kicsit többször törne be, és a hármasoktól sem rettegne annyira?
Csabay Ádám: Szeretjük, ha valaki úgy lép pályára, hogy most bizonyítok, ha beledöglök is. A Kecskemétről érkezett irányító pontosan ilyen – csak hát ezt a játékot azért még mindig pontra játsszák...

Hátvédek

Kovács Péter: Az előző idény nagy felfedezettje néha adós marad a kosarakkal, de az ellenfél legjobbját azért általában leveszi a pályáról, s a gyorsasága is a régi.
Bíró Olivér: A felkészülési meccsek bizonyították, hogy nem szívbajos kosaras, ha helyzet van, azonnal beleáll. Az edző sokat játszatta, valószínűleg így lesz az idény közben is.

Bedobók

Andija Csirics: Egyelőre nem találja azt a dobóformát, amit Szombathelyen láttunk tőle. Persze lehet, hogy csak a bajnokságra tartalékol. Ebben bízunk legalábbis.
Deák Attila: A hármasai még mindig ülnek, ha majd meccsenként bevág hármat-négyet, olyan demoralizáló fajtát, nagy gond nem lesz.
Ignácz Dávid: Egyelőre még csak perceket kapott, de az biztos: ha iszik egy kis vért a meccsek előtt, okozhat meglepetést a védőinek.

Magasbedobók

Tóth Norbert: A csapatkapitány ott folytatta, ahol abbahagyta még a tavasszal: ponterős játék, s küzdelem a végsőkig. Jó, hogy itt maradt.
Eilingsfeld János: Egyre többet lép pályára centerposzton, s szemlátomást nem zavarja, hogy átlagban majd’ egy fél fejjel alacsonyabb az aktuális ellenfélnél. Ha megmarad a lendülete, gyorsan válogatott lehet.

Centerek

Kyle Luckett: Nem, nem és nem. Eddig nem sikerült felvenni az európai játékstílust, három méter távolságból már nem érzi a gyűrűt, s nem barátja a magyar bírói kar sem: általában öt perc sem kell, és máris a kipontozódás szélén áll.
Lepsényi Ádám: A mozgásán még látszik, hosszú volt a kihagyás. Pedig a keze megvan ahhoz – csak hát az a térd, ugye...

Eredmények

Kaposvári KK – PVSK

83-82

Pardubice – PVSK

102-90

PVSK – Atomerőmű SE

82-88

Szombathely – PVSK

84–75

PVSK – Astron Levice

82-83

Kecskemét – PVSK

62-50

Osijek – PVSK

78-105

Klosterneuburg – PVSK

87-57

PVSK – Kaposvári KK

93-86

Átlagok

 

Nikola Vaszojevics

15,1

Eilingsfeld János

14,5

Andrija Csirics

13,1

Tóth Norbert

12,6

Kovács Péter

8,5

Deák Attila

7,1

Bíró Olivér

3,75

Csabay Ádám

3,6

Kyle Luckett

2,8

Lepsényi Ádám

1,75

Igáncz Dávid

1,1

Fülöp Zoltán (Dunántúli Napló) Ha tartja a formáját, Eilingsfeld János lehet a pécsi csapat nagy erőssége (fotó: Löffler Péter) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!