Sport

2011.09.02. 18:33

Egy hónap múlva indul a női kosárbajnokság

A gondok ellenére példamutató a Pécs 2010 játékosainak hozzáállása az edzéseken, Zseljko Djokics vezetőedző dicséri a kosarasait. A szakvezető – akivel beszélgettünk – szerint ez azért is fontos, mert sok dolog még nem tiszta.

Horváth L.

– Mivel csak később kapcsolódott be a felkészülésbe, sokan már kombinálni kezdtek. Azt rebesgették, hogy sztrájkol, mert a klub tartozik Önnek.

– A pénzügyekről nem kívánok nyilatkozni, nem rám tartoznak. Rögtön leszögezem, sztrájkról szó sincs, hanem arról, hogy több ciklusra felosztottuk a felkészülést. Ebben az is szerepelt, lesz olyan időszak, amikor segítőm, Imreh Ajtony tartja majd az edzéseket. Így is történt, ám napi kapcsolatban voltunk egymással. Neki is jót tett az önállóság, megpróbálta minden játékosból kihozni a maximumot a foglalkozásokon. Ez is volt a cél. De már itt vagyok, átvettem az irányítást, most éppen Bajára utazunk az első edzőmeccsre, a buszon ülve ért utol a telefonhívása.

– Kezd visszatérni az életkedve? Amikor nem fogadták el a nevezésüket az Euroligában, továbbá tartozásaik miatt átigazolási tilalmat léptettek életbe velük szemben, sőt a magyar bajnokságban való indulásuk is egy ideig kétségessé vált, nem volt túl vidám.

– Azt hiszem, ez érthető. Azóta néhány kérdésben okosabbak lettünk, de sok dolog még nem tiszta, pedig az idő múlik, egy hónap múlva már kezdődik a bajnokság. Még él az átigazolási stop, bár kértük a nemzetközi szövetségtől, hogy mentesítsen bennünket az eltiltás alól, mert megállapodtunk a tartozás átütemezésében. Választ még nem kaptunk. Így egyelőre nem tudjuk, milyen kerettel vágunk neki az új idénynek.

– Milyen nyomot hagytak az itt maradt kosarasokban a fejlemények?

– Csak dicsérni tudom a lányokat, nagyon motiváltak az edzéseken, a hozzáállásuk példamutató. Teljesen új a csapat, éppen ezért messze vagyunk még attól, hogy összeálljon ez a fiatal gárda. Iványi Dalma után egyelőre még új csapatkapitány sincs. Most Bajára tizennégy kosarast hoztunk, mindenki itt van, aki hadra fogható. De nagyon fiatal a mostani társaság, amelyben Raksányi Krisztina és Sarok Nikolett a két legtapasztaltabb. Próbajátékon van nálunk Pénzes Kinga, aki utoljára négy éve játszott tétmeccset.

– Kevés a magas játékos.

– Így van, ezen változtatni kell. Összeállítottam egy listát azoknak a magas játékosoknak a nevével, akiket szívesen látnék pécsi színekben, de nem tudom, feloldja-e a FIBA az átigazolási tilalmat velünk szemben, és ha igen, mikor. Az is kérdéses, hogy ha már igazolhatunk, mennyi pénz lesz rá. Ezektől függ, hogy lesznek-e új emberek és honnan jönnek, Amerikából vagy európaiak lesznek? Azt sem tudni, mi lesz Regina Palusnával. Az amerikai Sam Quigley mindenesetre már megérkezett, a bajaiak elleni két edzőmeccsen játszik, a nővérére viszont csak októberben számíthatok.

– A sok kérdőjel ellenére lehet konkrét céltűzésről beszélni?

– A bizonytalanság miatt még nem gondolkodtam ezen, mindenesetre stabilitás kellene több szempontból is. A támogatók és a szurkolók azt szeretnék, ha minőségi csapatunk lenne, és mi ezért mindent megteszünk. Bárki is lesz majd a pályán, bátor és harcos játékot várok majd tőlük.

– A sorsolás ismert, a bajnokságban a Vasas-Csata ellen kezdenek idegenben. Mit vár a nyitánytól?

– Érdekes módon a Vasas-Csata a fővárosban akkor is nehéz ellenfélnek számított, amikor még erősek voltunk. Most pedig a jelenlegi helyzetünkben rangadó lesz a mérkőzés.

A BSE ellen lesz az első hazai bajnoki mérkőzés

Szerda estére összeállt a Pécs 2010 bajnoki műsora. A csapat az első két meccsét idegenben játssza, a nyitányon a fővárosban kezd, október elsején a Vasas-Csata vendége lesz.

A következő héten pénteken Cegléden szerepelnek Raksányiék, majd jön a hazai bemutatkozás október 14-én a BSE ellen a Lauber Dezső Sportcsarnokban. Az alapszakasz első fele még idén lemegy, akkor a Sopron és a Győr is Pécsre látogat, már 2012. márciusában viszont ellenük idegenben lesz a mérkőzés. 2011-re az alapszakasz folytatásából előrehoznak három fordulót. Az NB I. A-csoportban 12 csapat van, a Szolnok és a Szeged nem nevezett, de van a Diósgyőr.

Horváth L. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!