Sport

2012.04.08. 14:11

A foci a gyúró örök szerelme

Szabó László 1981 óta szolgálja kedvenc sportágát a Mohácsi TE-nél.

H. L.

Ha valaki, akkor ő megérdemelte. Szabó László (60) évtizedek óta szolgálja kedvenc sportágát, a futballt, amiért nemrégiben a Baranya Megye Labdarúgásáért Érdemérem bronz fokozatában részesült.
A becsületes nevén nem ismerik annyian, mint Zsömiként, ahogy szinte mindenki szólítja. Utóbbit – ami a péksüteményre utal – akkor ragasztották rá, amikor még Bárból járt be a mohácsi munkahelyére. Noha már elköltözött Bárból, még vissza-visszajár, hiszen az édesanyja és az öccse még ott lakik.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Szabó László 40 edzőt kiszolgált
[/caption]

1981 óta ténykedik a Mohácsi TE labdarúgó-szakosztályának gyúrójaként, elmondása szerint ezalatt már legalább negyven edzőt szolgált ki. Az egyik, az általa kedvelt és tisztelt, nemrég elhunyt Mathesz Imre vette rá, hogy végezze el a tanfolyamot.

Mindig is nagy forgalma volt a gyúrópadon, akadt olyan nap, amikor csaknem húsz futballistát masszírozott meg. Mostanában délelőttönként takarít és szerelést mos a focistáknak az újvárosi sporttelepen, délután pedig legyúrja őket. Még a hétvégén sincs szabadnapja.

– Váratlanul ért a kitüntetés, nem számítottam rá, nem is akartam először elhinni – mondja. – De legalább a szövetségben gondoltak rám. A foci örök szerelmem marad, bár bosszant, hogy Mohácson sem anyagilag, sem más formában nincs elismerve a munkám, az, amit a labdarúgásért teszek. A három évtized alatt sok mindent átéltem. Volt, hogy megszűntünk, többször örültünk a feljutás miatt és bánkódtunk, mert kiestünk. Most sem vagyunk rózsás helyzetben, mert kevés pénz jut a futballra. De legalább már nyertünk néhány meccset az utóbbi hetekben, így egyre jobban reménykedhetünk a bennmaradásban.

Örömére szolgál, hogy fia, Gábor is az MTE-t segíti, technikai vezető az NB III-as csapatnál. De a fiatalabbik Zsöminek – úgy szólítják, akárcsak az édesapját – is van gyúrói papírja.

Címkék#mohács

Ezek is érdekelhetik