Sport

2012.06.18. 14:31

PMFC-utánpótlás: nagy tervek

Bár vezetőedzőként nem folytathatta a munkát Mink Olivér a PMFC-nél, nem kellett teljesen elbúcsúznia a klubtól: ő lett az utánpótlás szakmai igazgatója. A piros-feketék ma délelőtt kezdik meg a felkészülést – immár Supka Attila irányításával.

K. Mayer András (Dunántúli Napló)

Az utóbbi néhány évben hol egymásnak adták a kilincset a különböző szakemberek a PMFC utánpótlásának vezetői székében, hol egyáltalán nem volt gazdája a fiataloknak. Ez természetesen egyáltalán nem volt jó helyzet. Szombaton kiderült, hogy ki lesz az új „főnök”: a korábbi vezetőedző, Mink Olivér kapta meg ezt a feladatot.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Mink Olivér megtisztelő feladatot kapott, ami nagy felelősséggel jár
[/caption]

A PMFC közleményéből kiderül, hogy mostantól teljes lesz az együttműködés a Kozármisleny és a pécsi klub utánpótlása között. Hogy ez pontosan mit is jelent, arról Feleki Attilát, a PMFC ügyvezetőjét kérdeztük.

– Gyakorlatilag egy klubként fogjuk kezelni a kettőt – igyekezett röviden megfogalmazni a lényeget Feleki Attila. – Egy szakmai stáb viszi majd a munkát. Az általános iskolai korcsoportoknál a Kozármislenyi Általános Iskola a legjobb feltételeket biztosítja, így akiknek lesz erre lehetősége, ezt választják, míg a felsőbb korosztályokban már a pécsi akadémiai képzésre kívánunk támaszkodni. Az ország egyik legjobb utánpótlásképzését szeretnénk megvalósítani. A célunk az, hogy míg máshol tizennégy-tizenöt éves korban választják ki a gyerekeket vagy a saját csapatokból, vagy máshonnan, addig mi szeretnénk nyolc éven keresztül a saját képzési rendszerünk alapján nevelni a kissrácokat, hogy aztán velük töltsük fel az akadémiai helyeket.

Az új felállás természetesen személyi változásokkal is járt. Feleki Attila tegnap megerősítette információinkat, miszerint távozik a pécsi utánpótlásból Schneider Gábor, Kulcsár Árpád, Burzán Zoltán, Batári Tamás, Tallósi Zoltán. Kérdésünkre, hogy kik érkeznek a megüresedő helyekre, illetve összeállt-e már a teljes edzői stáb, Feleki Attila elmondta, még nincs meg pontosan, hogy kik lesznek az edzők a különböző korosztályoknál.

Mink Olivér személyében olyan szakember kerül az utánpótlás élére, aki mindkét klubnál dolgozott (a mislenyi U19-es csapatot irányította), tehát tisztában van azzal, mi működött jól, és mi rosszul.

– Nagyon megtisztelő, hogy ilyen évzárás után felkértek erre a feladatra – mondta lapunknak Mink Olivér. – Nyilván örülök annak, hogy nem kellett váltanom, más városba, más csapathoz mennem, hanem a klubomnál dolgozhatok tovább. Ez a munka óriási felelősséggel jár, vissza szeretnénk emelni a pécsi utánpótlásnevelést arra a szintre, amilyen Garami Józsi bácsi idejében volt. Az ország egyik meghatározó akadémiájává akarunk válni, fel szeretnénk nőni a mostani nagyok mellé.

Ma kezd a PMFC, a keret még korántsem teljes

A PMFC NB I-es csapata ma megkezdi a felkészülést a következő szezonra, a játékosok 9 órakor találkoznak a klubházban, Supka Attila 10 órától vezényel először edzést a Mecsek­alján. A szurkolókat természetesen az érdekli a leginkább, hogy kikkel erősítenek a piros-feketék. Eddig mindössze Sánta András, Horváth Adrián és Wittrédi Dávid érkezett, a felkészülés rajtjára tehát nem lesz még kész a keret. A klub vezetősége elsősorban minőségi magyar játékosokban gondolkodott, de úgy tűnik, ilyen futballistákat nehezebb idecsábítani, mint azt hitték.
– A HIÁNYPOSZTOKRA valóban minőségi magyar játékosokat kerestünk, ha ilyeneket nem találunk, akkor minőségi külföldit kell szerződtetnünk – mondta Feleki Attila. – A héten eldől, melyik irányba kell mennünk. A kiszemeltjeink megvannak, a belsővédő- és a balhátvéd-posztra kell új alternatívát keresnünk. Kedden és szerdán már várhatóak új játékosok.

Mucha: új feladatok

AZ UTÓBBI NAPOKBAN sok személyi változásról lehetett hallani a PMFC-nél, így például arról is, hogy az eddigi pályaedző, az NB III-as csapat trénere, Mucha József sem maradhat. Tegnap megkérdeztük Feleki Attilától, hogy igaz-e a hír, s a sportvezető ezzel kapcsolatban a következőket válaszolta: „Megtaláljuk még a szerepét. Sok olyan munka van az első csapat közelében, amelyeknél szükség lenne rá, és az utánpótlásban is kap feladatot.”

K. Mayer András (Dunántúli Napló) Mink Olivér megtisztelő feladatot kapott, ami nagy felelősséggel jár -->

Címkék#Pécs#pmfc

Ezek is érdekelhetik