Sport

2012.07.19. 15:42

A két Kürthy Lajos közül csak az ifjabb megy Londonba

Azt gondolnánk, egy olimpiai induló sportoló szülei minden követ megmozgatnak azért, hogy a helyszínen szoríthassanak gyermeküknek. Néhányat megmozgattak, de az általunk megkérdezettek végül itthon maradnak, s a tévé előtt izgulják végig a versenyt.

K. Mayer András (Dunántúli Napló)

London nem Peking. Nincs olyan végtelenül messze, épp ezért úgy gondoltuk, hogy a Baranyát képviselő olimpiai résztvevő sportolók szülei is ott lesznek az angol fővárosban, s a helyszínen drukkolnak gyermeküknek.
Biczó Bence az első olimpiájára utazik – a szülei viszont nem „debütálnak”.

– Nem tudunk ott lenni – mondta a pécsi úszó édesanyja, Melinda. – Tavaly az interneten próbáltunk jegyet szerezni a versenyeire, befizettünk egy összeget, ám végül nekünk nem jutott belépő, így a pénzt visszakaptuk.

Az édesanyától megtudtuk, az olimpiai résztvevők szülei semmiféle könnyítést nem kaptak, ugyanolyan elbírálás alá esnek, mint a többi „halandó”. Igaz, különösebben nem is bánja, hogy nem lesz ott Londonban. „Úgysem tudtunk volna találkozni. A debreceni Eb-n viszont ott voltam, csodálatos volt látni hazai közönség előtt versenyezni, ez valamennyire kárpótolt. Az olimpiára marad a televízió.”

Meg az álmok, próbáltuk továbbfűzni a gondolatot, reménykedve abban, hogy az édesanya már megálmodta, ahogy fia a dobogó tetején sír a himnusz alatt. „Nem álmodtam meg semmit, ilyesmit nem húz ki belőlem!” – foszlatta szét saját „álmainkat”.

Kíváncsiak voltunk arra, hogy Mohácsról ifjabb és idősebb Kürthy Lajos is utazik-e Londonba.

– Csak az ifjabb jut el oda – mondta az édesapa. – Neki kell minden anyagi támogatást összeszorítani. Én amúgy is többet látok a tévében, mintha kimennék a stadionba, és a tömegben nyomorognék. Egyébként is, ha jól dob, azért fogok sírni, ha meg rosszul, akkor azért. Sírni pedig jobb egyedül. Én mindig egyedül szoktam nézni Lajos versenyeit, félre szoktam húzódni.

Bízunk benne, hogy az idősebb Kürthy Lajos szemébe valami nagy dobás csal majd könnyeket. Az édesapa azonban nagyon reálisan látja az esélyeket: „Bízom benne, hogy 20,20-20,30 körül tud majd dobni. A normális felkészüléséhez nem voltak meg az ideális anyagi feltételek, így reálisan nézve a 13–34. helyek között kell végeznie. Minden más csoda lenne.”

A Towerben az érmek

Az nagolok megbecsülik az olimpiai játékok érmeit: a londoni Tower koronaékszereket őrző épületébe költöztették a medáliákat egy időre. Az aranyak, az ezüstök és a bronzok egészen addig maradnak a trezorban, amíg át nem adják őket az olimpián. Addig azonban maradnak a Towerban, amelynek történelmi falai nemcsak királynéi lefejezéseket láttak, hanem a birodalom legszebb gyémántját s évszázadok koronaékszereit is.

Olimpiai sörháború

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntése értelmében a londoni olimpia hivatalos sörbeszállítója a holland Heineken, így a létesítményekben csak az ő söreiket árulják. A britek persze háborognak, mondván, rengeteg kiváló minőségű helyi sörük van, s úgy gondolják, egy brit főzött sör árusítása sokkal helyénvalóbb lenne, mint a holland lager. Egy 330 milliliteres sör egyébként mintegy 1500 forintba, egy pint (5,7 dl) 2650-be fog kerülni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!