Sport

2013.11.26. 07:27

Imreh Ajtony szinte mindig úton van, éjjel pedig alvás helyett elemez

Éjjel ellenfeleket elemez, nappal meg hol a felnőttcsapattal, hol az akadémia serdülő- vagy kadettegyüttesével dolgozik. A PEAC-Pécs női kosárlabdacsapata másodedzőjének, Imreh Ajtonynak nincs sok ideje az alvásra, pihenésre, de most megy a szekér, s így talán ezt a gyilkos tempót is jobban bírja.

K. Mayer András (Dunántúli Napló)

– Zavarhatom már? Gondolom, jó sokáig tartott az út Somorjáról hazáig, most meg még csak tíz óra van.
– Beszélhetünk, én már Pesten vagyok serdülő bajnoki fordulón. Három csapatot viszek egyszerre, a felnőtteknél másodedző vagyok, emellett van egy akadémiai serdülő- és egy kadettegyüttesem is. Nem egyszerű összeegyeztetni a hármat: a héten voltam Lille-ben a PEAC-Péccsel, ahonnan csütörtökön értünk haza, pénteken már Székesfehérváron játszottunk a kadettekkel, szombaton Somorjára utaztam a felnőttekkel, onnan éjjel kettőkor jöttünk meg, reggel hétkor pedig már indultunk Budapestre.

– Ilyen időbeosztás mellett mikor jut ideje a felnőttcsapatra, mikor elemzi az aktuális ellenfeleket?
– Éjjel... Csak akkor van rá idő.

– Mondjuk ez most egy örömteli feladat, mert eléggé összeálltak: nemrég alaposan elverték a Diósgyőrt és a Namurt, aztán idegenben ütötték ki a Lille-t, majd most Somorján nyertek.
– Igen, úgy néz ki, kezdünk összeállni, de emögött nagy munka van. Egy elég heterogén társaságot kellett összegyúrnunk, aminek nyilván megvoltak a nehézségei. Természetesen még most sem minden tökéletes, de szerencsénkre az eredmények is segítik ezt a folyamatot.

– Elmúltak már a gyerekbetegségek?
– Már körvonalazódik az a csapatforma, szerkezet, szisztéma, amit a vezetőedző, Zseljko Djokics játszatni szeretne. A játékosok egyre inkább elfogadják a szerepüket, megtalálják a funkciójukat. Most felfelé megyünk, de lesznek majd olyan időszakok is, amikor elkezdünk kicsit csúszni lefelé. Olyankor kell majd okosnak lenni, és nem árt megtervezni, mikorra várható ez.

– Lehet tudni előre?
– Ha az ember ismeri a csapatát, ha nem is száz százalékra, de nagyjából tudja, mikor jöhet el ez az időszak.

– Úgy tűnik, remek külföldieket igazoltak, Maurita Reid, Latoya Williams és Nevena Jovanovics is húzóemberek, de Szanja Orozovics is hasznára van a csapatnak.
– Reid és Williams technikailag és taktikailag is nagyon képzett, minőséget hoztak a csapatba. Jovanovics a szerb válogatott tagja, szerepelt az Európa-bajnokságon, technikailag, taktikailag ő is nagyon jó, ráadásul tapasztalt is. Orozovicsban pedig látok perspektívát, de hosszú időre van szükség ahhoz, hogy Euroliga-szintű kosaras váljon belőle.

– Mit gondol, mekkora potenciál van ebben a csapatban?
– Ha abból indulok ki, hogy ez a csapat jobb, mint a tavalyi, akkor merészebb célokat is kitűzhetünk magunk elé. A bajnokságban például az első három hely valamelyikére odaérhetünk, ha ezen az úton megyünk tovább.

– És az Európa-kupában?
– Ott ugye újoncok vagyunk, mi is ismerkedünk az ellenfelekkel, ők is velünk, itt nehezebben tudok saccolni. De az eddigiek alapján talán nyugodtan kimondhatom, a személyes célom az, hogy továbbjussunk a csoportunkból. Ahhoz, hogy ez sikerüljön, a héten hazai pályán mindenképpen meg kell vernünk a Nantes-ot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!