Sport

2014.03.11. 16:35

A PEAC-Pécs vezetőedzője bízik a fiatal játékosaiban is

Tavaly az Adria-ligában, idén a Közép-európai Ligában szerzett bronzérmet a PEAC-Pécs női kosárlabdacsapata. A vezetőedzővel, Zseljko Djokiccsal beszélgettünk az eddig eltelt időszakról, és a rájuk váró feladatokról.

K. Mayer András (Dunántúli Napló)

Rendhagyóan indult az interjú, mert mielőtt belevághattunk volna a kérdésekbe, Djokics egy kicsit PMFC-zett. Elárulta, látta a győri bajnokit a tévén, s bevallása szerint ez volt az első olyan magyar futballmeccs, amelyiket élvezett. Ő egyébként a Vojvodina mérkőzésein nőtt fel, városa csapatának szurkolt, s most megtudtuk tőle, hogy az újvidéki drukkereket slaninarinak, vagyis szalonnásoknak hívják. Szép név, kétségtelen.

– Ugorjunk a kosárlabdára: szépen csillog a bronzérem?

– Ennek a klubnak, amely még csak kétéves, ez aranyszínű! – válaszolta Djokics. – Különösen ebben az erős bajnokságban, ahol a mezőnyben három euroligás és négy Európa-kupa-szereplő csapat vett részt.

– Akár előrébb is végezhettek volna, az elődöntőben kis híján megverték a Sopront.

– Egyszer ugye már sikerült a Közép-európai Liga korábbi szakaszában. Ha többet vagyunk együtt, ha nincs annyi sérülés, betegség, talán most is összejön. Kicsin múlott.

– A Közép-európai Ligát bronzéremmel zárták, az Európa-kupában nyolcaddöntőztek, vagyis mindkét sorozatban jól teljesítettek. Most a bajnokságban és a Magyar Kupában kell domborítaniuk: lesznek még érmeik?

– Olyan fázisban vagyunk, hogy új csapatot kell építenünk. A Győr elleni bajnoki első félidejében rosszul játszottunk, ám ahogy mennek a meccsek, egyre jobbak és jobbak leszünk. Ha ez így folytatódik, és felépülnek a sérültjeink, akkor bízom benne, hogy valamelyik sorozatban harcban leszünk az érmekért.

– Valóban úgy tűnik a mérkőzések alapján, hogy elindultak felfelé. Mindenesetre nem éppen ideális, hogy szezon közben kell beépíteni új játékosokat.

– Ráadásul úgy, hogy kevés az időnk, sok a meccsünk, alig tudunk edzeni. Ebben a helyzetben nagyon precíznek kell lennünk, gyorsan meg kell találni mindenki számára a megfelelő pozícióját, ahol a legjobb teljesítményre képes. Sajnos Fűrész Diána hiánya nagyon zavaró, egy irányító szerepe mindenhol kulcskérdés. A legfontosabb azonban az, hogy nagyon jó hangulatban dolgozunk, és mindenki észrevette, milyen fontos láncszem, még akkor is, ha esetleg csak egy percet játszik.

– Milyen állapotban van a sérülésből felépült Ieva Kublina, és hol tart Abby Bishop?

– Kublina még nincs százszázalékos állapotban, de minden meccsen többet és többet tartottam a pályán. Sajnos nincs időnk arra, hogy az edzéseken fejlesszük az erejét, ezért erre is a mérkőzéseket használjuk: múltkor kétszer is cserét kért, de nem hoztam le. Bishop nagyon szépen beilleszkedett, ő egy remek mentalitású játékos, aki biztosan segít majd nekünk.

– Ami különösen szimpatikus, hogy bátran ad lehetőséget a fiataloknak: a kassai bronzmeccsen együttvéve kifejezetten sokat játszott Szücs Réka, Kiss Virág, Raus Vivien, Nagy Dóra, Kaposi Pálma és Demeter Hanna.

– A klubnak az a terve, hogy a fiataloknak lehetőséget biztosítson, és én is olyan edző vagyok, aki bízik bennük: pályára küldöm őket, hogy fejlődhessenek. Nagy öröm volt számomra például, hogy Kiss Virág tizenöt évesen pontot szerzett a Zágráb elleni bronzcsatán – talán tíz év múlva is emlékezni fog erre a pillanatra. Azzal, hogy ezen a mérkőzésen pályára küldtem őket, ismételten azt jeleztem, hogy hiszek bennük!

Ma biztosan nagyobb lesz a különbség

A PEAC-Pécs ma hazai pályán (18.00) játszik bajnokit, s az MTK elleni mérkőzés valószínűleg nem lesz túl izgalmas. Annak ellenére sem, hogy Zseljko Djokics együttese egy hónappal ezelőtt alaposan megszenvedett mostani ellenfele otthonában, csak az utolsó negyedben tudta megnyerni a mérkőzést – 65-58 lett a végeredmény.

Azóta azonban sokat fejlődött a menet közben átalakuló PEAC-Pécs, amelyhez két új légiós csatlakozott. Látszik, hogy Ieva Kublina egyre jobban magára talál, s bár a palánkok alatt még nem az igazi a teljesítménye, a hármasokat káprázatosan szórta a Közép-európai Liga kassai négyes döntőjének bronzmeccsén a Zágráb ellen. A múlt heti győri bajnokin bemutatkozott az Ausztráliából érkező Abby Bishop, aki valóban kiváló kosaras, remek csuklója van, ponterős játékos lesz a pécsieknél. Miattuk (is) biztosan érdemes lesz megnézni a mai mérkőzést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!