Sport

2011.11.09. 14:08

Kiderül, jók lesznek-e focistának

A PMFC mintegy száz gyerekfutballistáján végzett sportantropometriás vizsgálatokat a TF Terhelésélettani Laboratóriumának csapata. Az ifjú játékosok és szüleik a felmérést követően olyan eredményeket kapnak majd kézbe, amelyek kimondják, lehet-e profi labdarúgó a kissrácból vagy sem.

K. Mayer András (Dunántúli Napló)

Kedd délelőtti ottjártunkkor három PMFC-futballista izgett-mozgott vidáman a kovácstelepi pálya egyik öltözőjében. Egyiküket, Bayer Leventét éppen vizsgálta a TF Terhelésélettani Laboratóriumának csapata, végigmérték szinte tetőtől talpig, jobbról balra. Láthatóan tüzetes felmérésnek vetették alá, röpködtek a számok, s mint Gergelyfi Róbert ügyvezető elárulta, összesen 24 paramétert mérnek. Különböző kerületeket, testsúlyt, testmagasságot, bőrredőt, csontszélességet, mellkasmélységet, vállszélességet.

Hogy mire jó mindez olyan gyerekek esetében, akik sportolók akarnak lenni? Gyakorlatilag mindenre.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A PMFC ifjú futballistáit mérték fel tetőtől talpig Kovácstelepen: a gyerekek többsége élvezte a vizsgálatot
[/caption]

– Azért mérnek, hogy kiderüljön, jók leszünk-e focistának, ha nagyok leszünk – jött a gyermeki válasz Pesti Viktortól és Bendarzsevszkij Georgtól.
Nagyon is jól értik a 11 éves srácok, hogy miről van szó. Az itt elvégzett, majd Budapesten kiértékelt vizsgálatok alapján ugyanis valóban kiderül, hogy kiből mi lesz. Már most meg tudják ugyanis állapítani, hogy a gyerek hol áll meg a növésben (ha mondjuk 170–175 centi körül, akkor nyilván feleslegesen akar focikapus vagy kosaras lenni), illetve ha vékony, nyúlánk alkatú lesz, akkor inkább ne menjen kézilabdázónak, vízilabdázónak, ahol azért elég sok izmot kell pakolni a csontozatra.

Az eredményeket csak később kapják meg a gyerekek – remélhetőleg kevesen fognak sírni miatta, mert ilyen is előfordul.

Storcz Botond egész nap alhatott volna, mint egy hím oroszlán

– Mi is pontosan ez a vizsgálat, mit tudnak megállapítani a segítségével? – kérdeztük dr. Petrekanits Mátét, a terhelésélettan legismertebb hazai szakértőjét.

– Sportantropometria. Azt tudjuk megmondani egy hétéves gyereknél, hogy milyen sportágat válasszon. A vizsgálatok alapján kiderül, milyen lesz felnőttként a „karosszériája”: milyen alkatú, testösszetételű, magasságú lesz. Vannak olyan sportágak, amelyeknél még a posztot is megmondjuk.

– Hány százalékos pontossággal dolgoznak?

– 1982 óta százhatvanezer ember fordult meg nálunk. Száz emberből kilencvennél például három centiméter pontossággal megállapítjuk, hogy milyen magas lesz.

– Akadt már olyan sportoló, akiről régen megmondta, hogy világszínvonalon fog teljesíteni, és tényleg bevált a jóslat?

– Nem is egy! Storcz Botond, olimpiai, világ- és Európa-bajnok kajakos jegyzőkönyvének szélére például odaírtuk, hogy „csak nem elrontani!”. Ő ugyanis olyan típus, hogy ha egész nap alszik, mint egy hím oroszlán, akkor is kiváló sportoló válik belőle. Erős a genetika! Egy szülőnek például már most meg tudjuk mondani, hogy a fia úgy fog kinézni, mint egy görög Isten!

– És fordítva: volt már olyan sportoló, akinek megmondták, hogy a futball helyett inkább a sakkot kellett volna választania?

– Természetesen ezt is tudomására hozzuk. De nem megmondjuk, leírjuk. Néha sírás is lesz a vége. Pedig nem szabad neki olyan sportágat ajánlani, ami nem felel meg, de a szülők ezt sokszor nem veszik komolyan. Azt mondják, majd kinövi a gyerek, de ez hülyeség! Persze tényleg csinálhatja – hobbiszinten.

– A labdaérzék, a tehetség smafu?

– Na, azért nem én vagyok a Jóisten! Az edzőket mindig megkérem, írják le, tud-e a gyerek például focizni. Én ugyanis csak azt tudom megmondani, hogy az adott alkattal a kissrác fel tudja-e majd venni a versenyt a nemzetközi mezőnyben. Az antropometriával felmérjük tehát, hogy mire képes a „karosszéria”, a többi vizsgálattal pedig azt is ki lehet deríteni, hogy mit bír a „motor”: vagyis a szív, a tüdő.

– Akkor kezükben a csupa tökéletes sportoló titka!

– Persze, hogy itt van! De amit nem szabad figyelmen kívül hagyni, az az elvakult szülő! Aki azt mondja, hátha mégis sikerül! Csak szorgalom kell hozzá! Pedig higgye el, megfelelő test, szív, tüdő kell hozzá!

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A szerzőről is felvették az adatokat
[/caption]

Egy robosztus alkat

Amint a tegnapi felmérésen kiderült, felnőttkorban sem árt elvégezni egy antropometriás vizsgálatot. Vettem a bátorságot, s a gyerekek után engem is végigméricskélt Takács Beáta laborasszisztens – a bicepsznél kifejezetten örültem, feszítve jóval többet mutatott a mérőszalag, mint elengedve...

Bár az eredményeket számítógépen értékelik ki, így pontos válaszokkal nem tudtak szolgálni, azért gyorsan kiderült, hogy robosztus alkat vagyok. Mondjuk ez sosem volt újdonság, elég a tükörbe nézni... Az már inkább használhatóbb információ, hogy számomra nem a nagyobb intenzitású sport javasolt, futni például nem kellene – ezt meg is fogadom!

Dr. Petrekanits Máté elmondta, felnőttkorban is érdemes megtudni, a testalkat alapján milyen edzésintenzitás, menynyi terhelés az optimális

az egészség megőrzése mellett. A terhelés-élettani vizsgálattal ugyanakkor nem csak ezekre lehet választ kapni, sok esetben egy-egy lappangó betegséget is ki lehet mutatni.

Bár az eredményeket számítógépen értékelik ki, így pontos válaszokkal nem tudtak szolgálni, azért gyorsan kiderült, hogy robosztus alkat vagyok. Mondjuk ez sosem volt újdonság, elég a tükörbe nézni... Az már inkább használhatóbb információ, hogy számomra nem a nagyobb intenzitású sport javasolt, futni például nem kellene – ezt meg is fogadom!

Dr. Petrekanits Máté elmondta, felnőttkorban is érdemes megtudni, a testalkat alapján milyen edzésintenzitás, menynyi terhelés az optimális

az egészség megőrzése mellett. A terhelés-élettani vizsgálattal ugyanakkor nem csak ezekre lehet választ kapni, sok esetben egy-egy lappangó betegséget is ki lehet mutatni. A PMFC ifjú futballistáit mérték fel tetőtől talpig Kovácstelepen: a gyerekek többsége élvezte a vizsgálatot A szerzőről is felvették az adatokat -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!