Vélem-én

2012.06.14. 09:50

Cigányút, Kanadából

Ne féljünk kimondani, hogy a Kanadába kivándorolt cigányok nem az üldöztetés miatt, hanem a szegénység elől menekültek el innen.

Fülöp Zoltán jegyzete

ÉS PERSZE azért indultak éppen oda, mert Kanada befogadó ország, mindig is az volt, mindig is az lesz. Csak hát inkább azokat fogadja be, akiket tényleg üldöznek. Akiknek hazájában diktatúra van, vagy akiknek a bőrszínük, a hitbéli meggyőződésük, a szexuális irányultságuk, vagy bármi miatt fenyegetően szürke a hazai ég. A szegénység azonban nem ok: a szegénységet nem a politikai kurzus határozza meg. Nincsen olyan, hogy a baloldal szegényei meg a jobboldal szegényei. Teljesen mindegy, hogy ki van hatalmon: a szegénység olyan, mint az időjárás – független mindentől.

DE AZT se féljünk kimondani: nem cigányként fogalmunk sincsen arról, milyen lehet a cigányok élete Magyarországon. Még egyszer írjuk le! Fogalmunk. Sincsen. Arról. Állati könnyű ugyanis az észt osztani úgy, hogy soha nem tapasztaltuk meg, milyen az, amikor a főbérlő, amint meglát minket, azt mondja, mégsem akarja kiadni a lakást; amikor a biztonsági őr, amint belépünk az ábécébe, feltűnést sem kerülve mögénk szegődik, s a pénztárig ott is marad; amikor a szórakozóhely beengedőembere nem beengedő, hanem kinntartó, nem indokol, nem mutat a bőrünk színére, egyszerűen nem nyit ajtót.

LEHET, HOGY hazánk szerepel a biztonságos országok listáján – de az élhető országok listájára már nem biztos, hogy felférne.

Ezek is érdekelhetik