A felvonulás jó alkalom arra, hogy megismerjék a város történetét

M.R.

Pécsnek hosszú és lenyűgöző a történelme, amely számos különböző kulturális hatást foglal magában. Az ókori római örökség kétségtelenül a város történelmének egyik jelentős eleme. 

A Sopianae Reviviscit Egyesület közelmúltbeli római látogatása is alátámasztja Pécs és az ókori római örökség közötti mély kapcsolatot. Azzal, hogy részt vettek egy nagyszabású történelmi újrajátszást a középpontba állító eseményen, nemcsak Róma történelme előtt tisztelegtek, hanem saját városuk örökségét is ünnepelték, hiszen Pécs egykor fontos római provincia központja volt.

A pécsi római kori hagyományőrző egyesület megalapítása fontos lépés abban, hogy ezt az örökséget megőrizzük a jövő generációi számára.

A közelgő felvonulás, amelyen korhű jelmezek és más történelmi részletek is megjelennek, kiváló alkalom arra, hogy a helyiek és az idelátogatók egyaránt megismerjék a város múltjának ezt az izgalmas fejezetét.
Kulturális örökségünk és gyökereink magyarként sok környező néppel kapcsol minket össze. Úgy látszik, a zászlóink színein túl is több az, ami az olasz néphez fűz – a római kori emlékek talaján állva az ilyen eseményeken együtt emlékezhetünk és eleveníthetünk fel egy letűnt kort, amely a mai emberek számára is tartogat számtalan izgalmas lehetőségeket.