,,Célozd a holdat" - talán valaki megveszi drágábban is

Móga Richárd

Az elmúlt év második felében a feleségemmel mi is belevetettük magunkat az ingatlanpiac forgatagába. Felkészültünk a nagy csatározásokra, de nem volt túl sok versenytársunk. 

Gyakorlatilag egy sem. Az eladókat már az is boldogsággal töltötte el, hogy egyáltalán érdeklődünk. Mint kiderült, a legtöbben már jó ideje kitették az „eladó” táblát, így sokan valószínűleg már azt hihették, hogy közeledik a világvége az ingatlan-adásvételek területén. Januárban hoztunk egy kis fényt a sötétségbe, de azzal, hogy a legnagyobb portálokon májusban húsz százalék körüli érdeklődésemelkedést tapasztaltak áprilishoz képest, ez már számottevő jel arra, hogy lépésenként ugyan, de újraéled a piaci szektor. 

Ha már piacról beszélünk, akkor nagy hiba lenne kihagyni az alkudozást, legyen szó bármilyen portékáról. Eladás esetében szeretnek az emberek a holdra célozni, aztán majd, reményeik szerint, landolnak a csillagok között. Plusz a jelenlegi helyzetben az alku maga komolyabb stratégiát igényelhet, mint némelyik ismert taktikai játék. Ha a tulajdonost nem sikerül ráébreszteni a változó árkörülményekre, akkor az értékesítő fél járhat rosszul, hiszen megmarad a lakás, a tulajdonos pedig könnyen lehet, hogy néhány hónap múlva a mostani alkuár alatt lesz kénytelen eladni. 

Egy biztos: az ingatlanpiac dübörgése mindkét fél dolgát megkönnyítheti a jövőben, így örvendetes a javulás, de érdemes résen lenni!