Az európai városok látványát különleges épületeik teszik elragadóvá

Mohay Réka

Bár a természet közelségénél kevés lélekemelőbb helyszín említhető, a városban élő ember számára a szépség egy másik fajtája is kínálkozik. 

Turistaként járva Bécs, Prága, Róma, Ljubljana vagy Budapest utcáit, még a képzőművészetek iránt kevésbé érdeklődő utazó is elismeréssel, csodálattal kémleli az európai városok különleges, harmóniát, méltóságot sugárzó, az építészek kiválóságáról tanúskodó homlokzatokat, boltíveket és kupolákat. Lehet egy iroda- vagy társasház a legmodernebb technológia szüleménye, az elmúlt évszázadok egyedi építészeti stílusaiban emelt házak és intézmények megjelenése egészen páratlan hangulatot teremt, s nagyban hozzájárul az egy-egy városról alkotott benyomás kialakulásához. Egyáltalán nem mindegy, hogy a napfényben fürdőző Kádár-kockákra emeljük a tekintetünket, s járunk-kelünk köztük nap mint nap, vagy olyan szépség vesz minket körül, mint Pécs belvárosa.

Számos külföldi íróval, költővel, művésszel és egyetemistával beszéltem az elmúlt években, s kivétel nélkül mind, legyenek új-zélandiak, tajvaniak, olaszok, osztrákok, amerikaiak, németek vagy románok, kiemelték és dicsérték Pécs magával ragadó, történelmi-kulturális értékeket felvonultató látképét.

Ez az örökség azonban felelősséggel jár, s ha nem fordítunk kellő figyelmet a körülöttünk pusztulásnak induló kincsekre, akkor egyre fogyatkozni fog az a vonzerő is, amit a belváros látványa nyújt. Érdemes lenne időben cselekedni, s minden követ megmozgatni, amikor még lehetőségünk van egy-egy ilyen értéket megmenteni.