Manapság is sok fiatal férfi és nő választja a honvédséget

Tóth Viktória

Hazánkban hosszú éveken át érvényben volt a kötelező katonai szolgálat. Történelmi ismereteim szerint a második világháború után, egészen a rendszerváltásig minden 18 éves férfi köteles volt katonai szolgálatot teljesíteni, amely általában másfél évig tartott. Az 1990-es évektől kezdve fokozatosan csökkentették a szolgálati időt, majd 2004-ben végleg megszüntették a kötelező szolgálatot.

Míg nagyapám és édesapám még volt katona, az én generációm férfi tagjai számára már nem volt kötelező a katonai szolgálat. Én nőként leginkább a másik oldalt, az úgynevezett hátország helyzetét tudom átélni. Bele tudom képzelni magam abba, hogy milyen nehéz lehetett akár évekre távol lenni a szerettünktől. A hiányérzet mellett ott volt a féltés, az aggodalom és a reménykedés, hogy a szolgálati idő letelte után épségben tér vissza hozzánk a családtagunk.

A katonai szolgálat eltörlésével új korszak kezdődött hazánkban. Ma már a hadsereg hivatásos katonákból és önkéntes tartalékosokból áll. Annak ellenére, hogy a szolgálat nem kötelező, mégis sok fiatal férfi és nő választja a honvédséget. Ők nem kényszerből lesznek katonák, hanem saját döntésükből, szabad akaratukból. Ennek oka – ahogy Kátai Róbert ezredparancsnok-helyettes is elmondja – valahol a hazaszeretet és a társadalmi megbecsülés közös metszetében keresendő. Egy dolog azonban biztos: egy egész ország büszke rájuk, hiszen áldozatos munkájuk és bátorságuk mindenkit inspirál.