Begyógyulnak a sebek

2019.04.01. 20:00

Átvészelte az élővilág a Szársomlyón pusztító tüzet

Majdnem egy hónap telt el azóta, hogy lángra kapott a Szársomlyó hegy déli oldalán a sziklagyep. A március elsejei tűz – amely körülbelül 30 hektáron égette le az aljnövényzetet – által okozott károkat a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság is felmérte.

Zs. K.

Az égés napján sokan attól tartottak, hogy a hegy oldalában pusztító tűz átterjed a szőlőültetvényekre. Ezt a tűzoltóknak sikerült megakadályozniuk, ám így is 30 hektáron égett le az aljnövényzet.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság természetmegőrzési osztályvezetője, Parrag Tibor elmondta, szerencsére a cserjeszintet, vagy a karsztbokorerdőt már nem érintette a tűz és elhullott állatokra sem bukkantak a munkatársai. Ha ez nyáron történik, amikor az állatvilág is aktívabb, akkor nagyobb károkat okozott volna.

– A haragos sikló fontos jelölőfaj, állományát minden nyáron felmérjük. Ekkor derül ki, van-e különbség a tavalyi állományhoz képest. Mindenesetre elpusztult egyedek nem kerültek elő – mondta Parrag Tibor.

A védett méreggyilokból csak egy pár tucat tő van ezen a területen, ezek sértetlenek maradtak, illetve azon a déli oldalon mindenhol található a legismertebb magyar kikerics, ezeket virágzás után kapta el a tűz. Az osztályvezető elmondta, a magyar kikerics nagy valószínűséggel itt is újra ki fog hajtani, mivel hagymás növényről van szó, illetve legalább még egyszer ekkora terület maradt a hegy nyugati és a keleti részén, ahol nem érte kár a növényt.

– Monitorozó vizsgálat indul, rendszeresen figyeljük a leégett és a sértetlen rész növényzetét, ez alapján látjuk, hogy regenerálódik a növényzet – mondta az osztályvezető. Hozzátette, egy csapadékos időszak megkönnyítené a folyamatot.

Egyébként korábban, a 2000-es évek elején már volt egy tűzeset a Szársomlyón, amikor a mostaninál kisebb rész égett, de akkor is láthatóan jól regenerálódott az élővilág.

Bírság is lehet

Korábbi értesülések szerint venyigét égettek, amikor a tűz továbbterjedt. Sárkány Sándor, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság sajtószóvivője arról tájékoztatta lapunkat, hogy az ügyben jelenleg is folyamatban van a tűz keletkezési okát feltáró eljárás, és vizsgálják, hogy történt-e tűzvédelmi szabálysértés. Amennyiben igen, úgy 20 ezer forinttól 3 millió forintig terjedő bírság kiszabására ad lehetőséget a jogszabály.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!