Mi is az a biotechnológia?

2020.11.13. 14:02

Ellenanyagokat fejlesztenek, egyedülálló módon az egész régióban

Úgy tartják, a jövő iparága a biotechnológia, ám a város, erős orvostudományi háttere ellenére sem építkezik ezen a vonalon. Holott közel harminc éve működik a Pécsi Tudományegyetemen egy Immunológiai és Bio­technológiai Intézet.

Mészáros B. Endre

Fotó: Laufer L.

– Mióta folynak az egyetemen immunológiai, biotechnológiai kutatások?

– Már a nyolcvanas évek elején az országban az elsők között kezdtünk monoklonális ellenanyagokat előállítani biotechnológiai módszerrel. Ezeket pedig nemcsak a mi intézetünkben, de az egész világon használják az immunológiai kutatások diagnosztikájában.

– Akkor ez egy pénztermelő tevékenység?

– Sajnos hiányzik egy fontos lépcsőfok, nincsenek gyógyszergyárak, biotechnológiai vállalkozások, melyek diagnosztikai és gyógyászati célra hasznosítanák. Az ilyen üzemek Budapest és Debrecen környékén épültek meg.

– Miben egyedülálló még az intézet?

– Elsőként indult el itt az immunológia oktatása orvostanhallgatóknak, valamint angol nyelvű biotechnológus mesterképzést is indítottunk. Sajnos aztán a végzősök kevés munkalehetőséget találnak a régióban.

– Apropó immunológia. Az ilyen betegségek genetikai eredetűek, vagy a civilizációs ártalmak eredményei?

– Igazolható, hogy a legfejlettebb országokban gyakoribbak az autoimmun betegségek, létrejöttükben a genetikai hajlam mellett külső tényezők, például vegyszerek, élelmiszer-adalékok, fertőzések provokáló hatása is szerepet játszik.

– Mi tartotta itt három évtizeden át?

– Az immunológiában rengeteg az új felfedezés, szép számmal születtek Nobel-díjak ilyen kutatásokért az utóbbi harminc évben. Évről évre megújul az oktatási anyag, a kutatási terület. Motiváló továbbá, hogy egyre több betegséget tudunk már immunológiai módszerekkel kezelni, vagy diagnosztizálni.

– Hogy lazít egy orvoskutató?

– Sporttal, és hangversenyre, színházba járással. A vírushelyzet miatt ez most elsősorban nagy családi túrákkal, és kerékpározással a Balatonnál.

Férje ugyancsak immunológus kutató

Dr. Berki Timea Pécsen született 1961-ben. A Leőwey Klára Gimnáziumban érettségizett, 1985-ben diplomázott a Pécsi Orvostudományi Egyetemen általános orvosként. A Kórbonctani Intézetbe került MTA-ösztöndíjasként, majd 2 évig Dallasban végzett tudományos kutató munkát. 1992 óta a PTE Immunológiai és Bio­technológiai Intézetében oktat, kutat és labordiagnosztikai tevékenységet végez, egyetemi tanár. Az MTA doktora, 2013 óta az Intézet igazgatója. Férje dr. Németh Péter immunológus professzor, két gyermekük van, Dávid (32) közgazdász, Kinga (27) fogorvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!