A pécsi "szaknévsor"

2024.04.15. 20:00

Jött, százmillión felül keresett és távozott Pécsről

Nem akármilyen propagandareklámmal érkezett, majd teljesen csöndben, uborkaszezonban távozott a baloldaliak kedvenc ingatlanosa, Szabó Szilárd. A Pécsi Vagyonhasznosító regnálása alatt a Péterffy-szaknévsor ikonja 320 százalékkal pörgette fel a városi vagyon kiárusítását, fizetése prémiumokkal együtt 200 millió forintjába kerülhetett a pécsieknek.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: Laufer László

Amikor érkezett, akkor a baloldali sajtóban ódákat zengtek róla, távozása azonban dicstelen és csendes volt. Szabó Szilárd, a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. volt vezére 2019 végén érkezett Pécsre, akkor a helyi ultraliberális, valamint a városházi Gyurcsány-barát sajtóban úgy mutatták be, mint a Pécsre visszacsábított szakembert. Az öt esztendeje a hatalmat megszerző Péterffy Attila baloldali polgármester kinevezettje ugyanis a fővárosban dolgozott különböző cégeknél, ahonnan egy elképesztően vastag és visszautasíthatatlan ajánlattal tudták Pécsre elhozni – helyben megbízható baloldali káder hiányában. 

 Péterffy Attila
Péterffy nem szégyelli mennyit ,,keres"
Fotó: Löffler Péter

Miközben az előző városvezetés idején kinevezett vezér éppen feleannyit keresett, Szabónak a Pécsi Vagyonhasznosító élén luxusfizetést, bruttó 38 milliós jövedelmet ajánlottak fel Péterffyék – akik közben csődöt emlegettek –, ami havi 1,8 millióból és további 70 százalékos prémiumból állt össze. A jutalmat ugyan egyfajta prémiumkiíráshoz kötötték, de a baloldali önkormányzat gyakorlata szerint a jutalomkiírások egyáltalán nem vehetőek komolyan, hiszen azt például a Tettye Forrásház Zrt. esetében már 1,2 milliárdos veszteség (!) után is odaadják. A PVH-nál pedig többek között már azért is jár a vezérigazgatónak a pluszpénz, ha a 2023-ban értékesített vagyonelemek online licitje során az eladások végeredménye 75 millióval  meghaladta a kiinduló árat. Az nem rögzítették, hogy ezt egy vagy több száz ingatlanértékesítés során kellett teljesíteni – a pénz kiutalásról egyelőre még nem döntöttek.  

A városvezetői attitűdöt jelzi az is, hogy Szabó a sajtóhírek szerint is kiváló kapcsolatot ápolt, ápol az MSZP-s körökkel, köztük azzal a Kőhegyi István volt MSZP-s országgyűlési képviselővel, akinek szerepe a városházán belül a nyilvánosság számára mindmáig tisztázatlan. Kőhegyit Puch László szocialista oligarcha pénzügyi köreihez kapcsolják, akik máig befolyásolják a politikai célok miatt Gyurcsány Ferenccel szövetkező Péterffy-önkormányzatot. 

A PVH Szabó éra alatti éveit jellemzően az mutatta meg, hogy

  •  a volt vezérigazgató saját bevallása szerint is 320 százalékkal teljesítette túl a cég az ezzel kapcsolatos tervét. Ennek is köszönhetően 2021-ben és 2022-ben mintegy 580 millió forint értékben adtak el ingatlanokat
  • Például Szabó szinte azonnal dobra verte azt a belvárosi ingatlant, az egykori menzát is, amellyel kapcsolatban Péterffy Attila a közleményében még arról beszélt, hogy „visszaszerezték” a pécsiek számára. 
  • A Szabó-Péterffy duó a sokat hangoztatott „szakmaiság” jegyében követhette el azt is, hogy a Széchenyi téren lévő ingatlanok párkányának és vakolatának javítását fél évig elhúzták, de arra már nem kerítettek sort, hogy a felállványozott épületeken legalább egy tisztasági festést elvégezzenek, meghagyták ugyanolyan lepukkantnak a homlokzatokat. 

A vezér távozását családi okokkal indokolta a baloldali önkormányzat, és tény, hogy valóban történt a családjában tragédia, de ez a távozása előtt közel egy évvel korábban eshetett meg. Lapunk forrásai szerint a lemondott vezérigazgató döntése inkább azzal magyarázható, hogy a városházi körökben úgy hírlik, hogy őt jelölhették ki arra, hogy a 2019-es kampányra a kasszában tartsa a pénzt, de forrásaink szerint nem kizárt, hogy ezt már az exvezér is forrónak ítélte meg, és inkább még a várost is elhagyva távozott. Regnálása alatti fizetése a becslések szerint 200 milliójába kerülhetett a pécsieknek. 

Szabó helyére az elmúlt nyáron a vállalat gazdasági igazgatóját nevezték ki pályáztatás nélkül, de úgy, hogy Jedlicska Zsófia még a kinevezése miatt összehívott rendkívüli közgyűlésre sem jött el, így be sem mutatkozott, kérdéseket sem tudtak a képviselők feltenni. A városvezetői csoportosulás komolyságát mutatja, hogy Péterffy azzal védte meg, hogy az új igazgató a szabadságon volt és születésnapját ünnepelte. Érdekesség, hogy a női vezetőnek több százezer forinttal kevesebb fizetést adtak a férfiakból álló városvezetők, mint a férfi elődjének. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!