16 milliárdos az adósságállomány

2023.10.11. 07:00

Már nincs is Pécsen a volt vezérigazgató, de majd utánaküldik a milliókat

A nyári kinevezésekor éppen szülinapozó új vezérigazgató a Pécsi Vagyonhasznosító élén már borítékolhatja a milliós prémiumát, míg elődjének várhatóan csak postázzák a jussát, mert a várost már hónapokkal ezelőtt elhagyta. A baloldali önkormányzat közben 16 milliárdos adósságban úszik.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: Laufer L.

A nyár közepére, az uborkaszezonra időzítette a baloldal annak a bejelentését, hogy a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. vezérigazgatói székét otthagyja Szabó Szilárd, akinek kinevezése is botrányos volt, miután az előző, a nemzeti oldal idejében dolgozó vezetővel szemben szinte kétszer annyit kapott Péterffy Attila MSZP–DK-s polgármestertől és koalíciójától. Szabó ezt vélhetően annak köszönhette, hogy rendkívül jó baráti kapcsolatot ápolt az MSZP-s körökkel. A vezérigazgató nyáron családi okokra hivatkozva távozott a posztjáról, a pécsi önkormányzat közleménye szerint még Pécset is elhagyta.

Helyére a vállalat gazdasági igazgatóját nevezték ki pályáztatás nélkül, de úgy, hogy Jedlicska Zsófia még a kinevezése miatt összehívott rendkívüli közgyűlésre sem jött el, így be sem mutatkozott, kérdéseket sem tudtak a képviselők feltenni. Péterffy azzal védte meg, hogy szabadságon van és születésnapozik. Havonta bruttó 1,4 millió forintot fog keresni, valamint 70 százalékos prémiumot kap, aminek céljait csak két hónappal a szülinapozós kinevezés után határozták meg a balos városvezetők, ami egyébként ugyanaz mint az előző vezéré, ezért meg is jegyzik, hogy majd időarányosan osztoznak a prémiumon, ami így is több millió forintra rúg.

A régi-új vezér prémiumáról az MSZP-s irányítás alatt lévő költségvetési és gazdasági bizottság döntött, amely egyetlen képviselő, Barkóczi Csaba kivételével el is fogadta a milliós jutalmazással kapcsolatos célokat. A nemzeti oldal képviselőjét a nem szavazat miatt kérdőre is vonták a baloldaliak.

– Nem a cégvezető barátokat, ismerősöket kell jutalmazni, a politikai haverokat kistafírozni, bőven van helye ennek a pénznek máshol. Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető a közelmúltban számtalan javaslatot tett arra, hogy mire lehetne fordítani a milliókat: a buszvezetők béremelésére, a közszolgálati dolgozók megbecsülésére, a szociális intézményekben a férőhelyek bővítésére, a Magyar Folklór Házának létrehozására, adómentességre vagy éppen parkolókra

 – mondta Barkóczi lapunknak.

A jelenlegi polgármester, Péterffy Attila tavasszal már kiakadt, mert a nemzeti oldal akkor „kritizálni merte” a baloldal jutalmazási politikáját. Akkor úgy fogalmazott a város első embere, hogy „fikázták” a cégvezetői prémiumkiírásokat, pedig ezekért „meggebednek” az igazgatók. Ismert, Pécsen a Tettye Forrásház vezérének 1,27 milliárdos veszteség után is jár a jutalom. A baloldali önkormányzat ugyanakkor jelenleg 16 milliárdos adósságállománnyal rendelkezik, amelyet Péterffy-adósságnak is neveznek a városban, és amit még 2048-ig fizetnie kell a pécsieknek.

A stílus tényleg maga az ember

Az elmúlt években lapunk munkatársai nagyon sok városi közgyűlésen vettek részt. Voltak komoly viták, néha a kisebb személyeskedések sem maradtak el, de egy szint alá azért soha nem ment a viták színvonala. 

A jelenlegi rezsim azonban ezen a téren komoly meglepetésekkel szolgál: gyakorlatilag az első pillanattól kezdve az erőből politizálás megy, amelybe – az ő véleményük szerint – belefér a másik „lehülyézése”, vagy éppen a „fikázás” szó beemelése a közbeszédbe. Szerintük belefér – szerintünk nem. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!