Amal

2021.02.14. 13:35

Hazaküldte az első képet a Marsról az Egyesült Arab Emírségek űrszondája

A szerdán, pirkadatkor készült felvételen jól kivehető a bolygó északi sarkvidéke, valamint a Naprendszer legnagyobb vulkánja, az Olympus Mons.

-, 2021. február 14. A 2021. február 10-én készült, és február 14-én közreadott képen az Egyesült Arab Emírségek első, Amal (remény) nevű űrszondája által küldött első kép a Marsról. Az Amal az arab világ első bolygóközi missziója és az Egyesült Arab Emírségek az ötödik ország, amely sikeresen küldött űrexpedíciót a vörös bolygóhoz. MTI/AP/Mohamed bin Rasid Űrközpont/Egyesült Arab Emírségek Űrügynöksége

Forrás: MTI/AP/

Fotó: Mohamed bin Rasid Űrközpont/Egyesült Arab Emírségek Űrügynöksége

Közzétette az Egyesült Arab Emírségek vasárnap az első képet a Marsról, amelyet az első arab marsszonda, az Amal (Remény) készített a vörös bolygóról.

A szerdán, pirkadatkor készült felvételen jól kivehető a bolygó északi sarkvidéke, valamint a Naprendszer legnagyobb vulkánja, az Olympus Mons.

A fotót öt nappal azután publikálták, hogy hét hónapig tartó utazás eredményeként kedden Mars-körüli pályára állt az arab világ első bolygóközi űrszondája, az Amal. A Mars felszínéntől 25 ezer kilométeres távolságból készült fényképet az ország tényleges uralkodója, Mohamed bin Zajed tette fel Twitter-fiókjára.

„A Remény szonda Marsról készült felvételének hazaérkezése meghatározó pillanat történelmünkben, és azt jelenti, hogy az Egyesült Arab Emírségek csatlakozott az űrkutatásban élen járó országokhoz” – hangoztatta a trónörökös.

Az űrszonda 22-44 ezer kilométeres magasságban köröz a Mars körül, és a vörös bolygó légkörét és időjárási jelenségeit vizsgálja.

Az Amal az arab világ első bolygóközi missziója. Az űrhajó a coloradói Boulder Egyetem közreműködésével készült, és egy japán űrközpontból bocsátották fel.

Az Egyesült Arab Emírségek az ötödik ország, amely sikeresen küldött űrexpedíciót a vörös bolygóhoz.

Mars-programja része azon erőfeszítéseinek, hogy fejlessze tudományos és technológiai képességeit, és csökkentse függőségét a kőolajtermeléstől. Űrügynöksége azt tervezi, hogy 2117-ig kutatói letelepednek a vörös bolygón.

Az emírségek Mars-missziója eddig mintegy 200 millió dollárba került.

Szerdán egy kínai űrszonda, a Tianven-1 (Kérdések a mennynek) állt pályára a Mars körül, a NASA marsjárója, a Perseverance (Állhatatosság) pedig február 18-án landol a vörös bolygón.

Borítókép: A 2021. február 10-én készült, és február 14-én közreadott képen az Egyesült Arab Emírségek első, Amal (remény) nevű űrszondája által küldött első kép a Marsról. Az Amal az arab világ első bolygóközi missziója és az Egyesült Arab Emírségek az ötödik ország, amely sikeresen küldött űrexpedíciót a vörös bolygóhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!