Digitália

2023.09.22. 06:00

Sajnáljuk, az okosórája nem olyan pontos, mint gondolná! Leírjuk, mit tehet

A mai okosórák mind képesek érzékelni a szívverést, nyomon követni, hogyan alszunk, és ellenőrizni tudják még a vér oxigénszintjét is. De ezek néha inkább tájékoztató adatok.

MW

Forrás: Shutterstock

Fotó: Pheelings

Ha valaha is felmerült bennünk a kérdés: vajon mennyire pontosak ezek az adatok? Hát… az okosóráknak és a fitneszóráknak komoly gyengeségei vannak, amelyekről jobb tudni.

Dr. Watch inkább csak saccol

Mit vártunk, egy csomó érzékelő összezsúfolása egy parányi készülékben hozzon klinikai pontosságú eredményeket? Ha az alvási állapotok különös adatait, vagy a vér oxigénszintjének kiugrásait, hirtelen csökkenéseit tapasztalja, ne essen pánikba – ez bizony mindenkivel előfordul .

Egyébként a bőrtónus (bőrszín) is megzavarja az érzékelőket: emiatt felhasználók még pert is indítottak az Apple ellen, mert a vér oxigénérzékelői nem működnek megfelelően sötét bőrön. És kutatások szerint ez nem csak a harapott almás, hanem más gyártmányú vér-oxigén-érzékelőkkel is így lehet.

A perben egyenesen azt állították, hogy az Apple Watch véroxigén-érzékelője „fajilag elfogult”, pedig a más gyártmányú pulzoximéterek is kevésbé pontosan mérnek sötét bőrtónuson.

Hogy mennyi oxigén van a vérben, azt az mutatja meg, hogy mennyi fény nyelődik el a bőrben – szól a gyártói magyarázat. – Az a probléma, hogy a sötétebb bőr több fényt nyel, így tévesen emelkedett értéket adhat

Már évtizedek óta ismert, hogy a technológia hajlamos túlbecsülni a sötétebb bőrű betegek oxigénszintjét. Egy májusban közzétett tanulmány szerint a koronavírussal fertőzött spanyol és fekete bőrű betegek látszólag kevésbé valószínű, hogy kezelésre szorulnak. A kutatók szerint a technológiára való támaszkodás és az így kapott potenciálisan hibás leolvasások hozzájárulhattak a fekete és más sötét bőrű betegek nagyobb halálozásához a járvány idején.

E tanulmányok fényében az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság nemrégiben elindította a pulzoximéter-technológia felülvizsgálatát, hogy javíttassa annak hatékonyságát és pontosságát minden bőrpigmentáció esetén.

Jobb számolni vele, az órák nem érik el az orvosi szintet. A Garmin fitneszórákon végzett vizsgálat úgy találta, hogy sem az energiafelhasználást, sem a vér oxigénszintjét nem tudják kellő pontossággal mérni orvosi döntések meghozatalához.

A lépésszámlálók és a kalóriakövetők könnyen becsaphatók: az Apple Watch 6-hoz és a Fitbit Sense-hez hasonló okosórák találgatnak az elégetett kalóriák mérésekor, és igen nehezen tudják meghatározni a megtett lépések számát. Arról már ne is beszéljünk, milyen vicces adatokkal szolgálhat az alvásmérés (például időnként alvást észlel nappal, ébren)…

De mit tehet, hogy megbízhatóbb legyen a készüléke?

  1. Igazítsa pontosan a karóráját a csuklójához. Sok pontossági hibát okoznak a bő óraszíjak, amelyek csúszkálnak a karon.
  2. Koncentráljon inkább a pulzusszámra, mint a lépésekre vagy a kalóriákra. A pulzust a csuklón mérik, így nem meglepő, hogy az órák tényleg pontosabbak a pulzusszám tekintetében, mint szinte bármi másban. 
  3. Ne stresszelje magát adatleolvasáskor: a stressz megnöveli a pulzusszámot és más létfontosságú értékeket. Még az alváskövetés miatti aggódás is elégtelen alvást okozhat (az orvosok ezt ortoszomniának nevezik).
  4. Ne a konkrét, aktuálisan mért számokra figyeljen, hanem sokkal inkább nézze az idővonalon a tendenciákat: azok a diagramok és grafikonok hasznosabbak, mint számról számra haladva értékelni.
  5. Forduljon orvoshoz, ha aggódik: ne vesztegessen időt, energiát azzal, hogy megszállottan foglalkozik azzal, amit az órája mutat. Ha komoly aggodalma van, kérjen időpontot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!