Digitália

2024.01.10. 10:17

A NASA 2026-ra halasztotta a holdra szállást

A NASA csaknem egy évvel elhalasztja a következő két Artemis-küldetést, beleértve az első legénységi leszállást a Holdon, hogy megoldja a műszaki problémákat, amelyek veszélyeztethetik a fedélzeten tartózkodó űrhajósok biztonságát.

MW

A NASA Artemis III küldetésének címlapképe

Forrás: NASA

Bill Nelson, a NASA igazgatója bejelentette, hogy az Artemis 2-t, az első legénységi küldetést, amely négy asztronautát küld a Hold köré keringeni, 2024 végéről 2025 szeptemberére tolták el. Az Artemis 3-at, az első legénységi leszállást a Holdra pedig 2025 végéről 2026 szeptemberére halasztották.

Az Artemis-program további késéseit azt követően jelentették be, hogy meghibásodott a hétfőn útnak indított Vulcan kereskedelmi űrrakéta üzemanyagtartálya, amely a Peregrine holdra szálló egységet szállította.

Három konkrét probléma okozta az Artemis 2 késését

– mondta Amit Kshatriya, a NASA Hold-Mars program egyik vezetője. Az egyik az Orion kapszula hőpajzsán lévő anyag váratlan eróziója volt az Artemis 1-re való visszatérés során 2022 decemberében.

A másik probléma a kapszula életfenntartó rendszerének összetevőivel kapcsolatos. Az Artemis 3 küldetés űrhajóihoz szállított hardverek vizsgálata során a szelepeket meghajtó áramkörök meghibásodását észlelték. Ez az elektronika az űrhajó életfenntartó rendszerének számos részét érinti, köztük a szén-dioxidot eltávolító rendszereket is.

A NASA úgy döntött, hogy lecseréli ezeket az elektronikákat, beleértve az Orionnal repülő Artemis 2-t is, pedig azok a korábbi átvételi teszteken átmentek.

A harmadik probléma az Orion kilövésmegszakító rendszerével kapcsolatos. Egyes esetekben, amikor a megszakítási rendszer működésbe lép, „hiányosságok” léphetnek fel – közölte a NASA.

Az Artemis 2 késése visszaszorítja az Artemis 3-at, ami több időt hagy a SpaceX-nek a Starship Human Landing System változatának és az Axiom Space-nek a küldetéshez szükséges holdi űrruhák fejlesztésére. Egyesek szerint még az Artemis 2 csúszása nélkül is halasztás lett volna, mert a csillaghajón és az űrruhákon még dolgozniuk kell.

Nelson kérdésre válaszolva azt mondta, nem aggódik amiatt, hogy Kína előbb eljuthat a holdra, mielőtt a NASA visszatér az Artemisszel.

Nem tartok attól, hogy Kína előttünk fog leszállni

– közölte. – Mivel 2026 szeptemberében landolunk, ez lesz az első leszállás.”

A NASA holdra szálló programját az elmúlt évtizedben többször is lassítani kellett, ami több milliárd dollárral növelte a költségeket. A kormányzati ellenőrzések szerint a program költségei 2025-ig mintegy 93 milliárd dollárra (32 ezer milliárd forint) rúgnak majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!