Nem engedi lelőni őket

2021.08.18. 16:50

A rókák megmentésére indított kampányt Brigitte Bardot

A már régóta harcias állatvédőként ismert színésznő szerint a kilövési engedély nem egyéb, mint meghunyászkodás a vadászlobby előtt.

Kampányt indított Brigitte Bardot volt színésznő és állatvédő háromezer, kilövésre kijelölt franciaországi róka megmentése érdekében. Az állatokat Oise megyében tervezik elpusztítani. Beauvais prefektúrájának írt nyílt levelében a 86 éves egykori filmsztár botránynak nevezte a rókák kilövésére adott engedélyt. Szerinte a ragadozók sokszínűbbé teszik az élővilágot, ráadásul a földművesek fontos szövetségei is.

A színésznő szerint a vadászok azért pécézték ki a rókákat, mert konkurenciát jelentenek nekik a fácánok és más apróvadak elejtésében. Korábban már más állatvédő szervezetek is tiltakoztak a döntés ellen. Oise megye hatóságai eredetileg 1370 róka kilövésére adtak engedélyt, ezt emelték háromezerre. A rókaritkítást hivatalosan azzal indokolták, hogy a járvány idején a korlátozások miatt sok vadászat elmaradt, ezért megnőtt az állatok száma.

Bardot 1986-ban alapította meg Fondation Brigitte Bardot nevű, 40 munkatárssal dolgozó állatvédő szervezetet párizsi székhellyel. A színésznő korábban már felemelte szavát a fókák védelmében, valamint az állatkísérletek és a kegyetlen vágóhídi módszerek ellen is.

Ezek is érdekelhetik