Nagy a baj

2022.04.28. 17:01

Kihalás fenyegeti a hüllőfajok ötödét

Az új, átfogó értékelés alapján a tudósok a vizsgált 10 196 hüllőfaj 21 százalékát sorolták a veszélyeztetett, súlyosan veszélyeztetett vagy a kihalással fenyegetett kategóriába.

A Nature tudományos lap szerdai számában megjelent tanulmány szerint még a királykobra is a sebezhető fajok közé tartozik.   

A vizsgált 10 196 hüllőfaj 21 százalékát sorolták a veszélyeztetett, súlyosan veszélyeztetett vagy a kihalással fenyegetett kategóriába. Hasonló értékeléseket végeztek már az emlősök, a madarak és a kétéltűek között, hogy segítsék a kormányokat, hol húzzák meg a nemzeti parkok határait és hogyan osszák el a környezetvédelmi alapokat.

A majdnem ezer tudós és 52 szerző részvételével végzett hüllőkutatás 2005-ben kezdődött. A projektet pénzügyi gondok lassították – mondta Bruce Young, a NatureServe tudományos szervezet zoológusa, a tanulmány egyik szerzője.

 

Sokkal nagyobb figyelmet kapnak az állatvédőktől a szőrösebb, tollasabb fajok. Pedig a hüllők is lenyűgözőek és alapvető fontosságú részei az ökoszisztémának
– fogalmazott a zoológus.

Blair Hedges, a tanulmány egy másik társszerzője, a Temple Egyetem biológusa így nyilatkozott:  

A galápagosi tengeri leguán, az egyetlen gyíkfaj a világon, amely alkalmazkodott a tengeri élethez, szintén a kihalással veszélyeztetettek közé tartozik. A leguánnak ötmillió évbe telt, hogy alkalmazkodjon a tengeri táplálkozáshoz, ilyen sok evolúciós történelem menne veszendőbe, ha ez az egyetlen faj kihalna

– mondta a kutató.

A világ tengeriteknős-fajai közül hatot fenyeget a kihalás, a hetedik is gondban van, de a tudósoknak nincs elég adata a kategóriába sorolásához.

A hüllőket fenyegető legnagyobb veszély az egész világon az élőhelyeik pusztulása. 

A vadászat, az invazív, nem honos fajok szintén veszélyt jelentenek - mutatott rá Neil Cox, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) faji sokszínűséget értékelő osztályának vezetője.

A tanulmány megállapítja, hogy az erdős területeken élő hüllőkre, köztük a királykobrára nagyobb eséllyel leselkedik a kihalás, mint a sivatag lakóira, részben azért, mert az erdőkben nagyobb a valószínűsége az emberi pusztításnak. 

Borítóképünkön a galápagosi tengeri leguán (Amblyrhynchus cristatus) Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!