Életmód

2010.08.25. 11:28

Halállista a Facebookon

Kolumbiában két csoport tart rettegésben egy várost. Eddig három embert öltek meg, a lista azonban 69 nevet tartalmaz. A rendőrség nyomoz, nyomravezetői díjat ajánlottak fel. A Facebook egyelőre nem reagált az esetre.

Nana.hu

Rejtélyes gyilkosságok történtek Kolumbiában az elmúlt tíz napban. A Facebookra felkerült egy 69 nevet tartalmazó lista, közel két hét alatt pedig hárman is életüket vesztették közülük. A rendőrség egyelőre sötétben tapogatózik, fogalmuk sincs, ki tette ki a neveket a közösségi oldalra, mint ahogy arról sem, miért szerepelnek egyáltalán rajta ezek az emberek.


“Eddig nem sikerült tisztáznunk az esetet, most vizsgáljuk, mi történik pontosan” - vallotta be a kolumbiai rendőrség szóvivője, Wilson Baquero. Az már azonban feltűnt nekik, hogy a bűncselekmények körzetében kettő banda is tevékenykedik. Az egyik a Los Rastrojos néven ismert szervezet, a másik pedig egy Marxista gerillákból álló csoport, akik csak Kolumbia forradalmi fegyveres erőiként emlegetik magukat. Az egyik hivatalnok, Perez Ortiz a CNN-nek elmondta, hogy a Facebookra augusztus 17-én kikerült lista három nap türelmi időt ad a rajta szereplő embereknek, hogy elhagyják Puerto Asis városát, különben meghalnak.

Egy szombaton kiadott közlemény szerint Perezék először viccnek gondolták az egészet. Nem sokkal az első lista után megjelent egy másik, még 31 nevet tartalmazó bejegyzés, ami viszont arra késztette a rendőrséget, hogy megvizsgálják az ügyet, és megbeszélést tartsanak az ügyben. Pénteken mindez meg is történt. Érdekesség az ügyben, hogy mind a listák kihelyezése, mind a rendőrségi tanácskozás az első két gyilkosságot követően történt. Kettő embernek esélye sem volt, hogy az “alkut” betartsa. Puerto Asis és Puerto Caicedo között motorozott két fiatal. A 16 éves diák, Diego Ferney Jaramillot és barátját, a 17 éves Eibart Alejandro Ruiz Munozt egyszerűen agyonlőtték, számolt be Perez. Később mindkettőjük nevét megtalálták az elsőként publikált listában. A harmadik áldozat a 19 éves Norbey Alexander Vargas volt, míg a 16 éves diákot Juan Pablo Zambrano Anaconát csak megsebesítették, neki azonban sikerült elmenekülni a támadók elől. A kolumbiai média beszámolója szerint érezhető pánik alakult ki Puerto Asis városában, ahonnan több szülő is elküldte a gyerekét, mivel szerepeltek a listán. “Több családban sikerült pánikot és rettegést okozni ezzel a kettő bejegyzéssel” - fogalmazott Andres Gerardo Verdugo, Putumayo állam tisztviselője.

A helyiek közül többen a twitteren osztották meg az emberekkel, hogy mennyire rettegnek. JuanSepulvedah néven például azt írta az egyik felhasználó, hogy: “Puerto Asis városában pánik tört ki, miután több helyi fiatalt életveszélyesen megfenyegettek. Meg kell védeni a gyerekeinket”. Egy másik postban azt írja, hogy a városban pattanásig feszült a helyzet, ennek a puskaporos hordónak kvázi meggyújtására pedig a közösségi oldalt használják. Jesusmhenriquez egy másik bejegyzésben megerősíti a különös helyzetet: “20 olyan fiatalt öltek meg a városban, akiket a Facebookon fenyegettek meg, a rendőrség pedig semmi sem tesz. Ez Kolumbia.”

A hatóságok ezt kifejezetten cáfolják és azt állítják, hogy nyomozókat küldtek Bogotából Purto Asisbe, hogy felderítsék az ügyet. A nyomozásba pedig internetes szakértőket is bevontak. Valamivel több, mint 600 ezer forintot is felajánlottak annak, aki információval szolgál a gyilkosságokról.

A Los Rastrojos nevű banda a város környékén aktív. Erőszakos fellépéseikről híresek, így próbálják megoldani a közösségben felmerülő problémákat. Megfélemlítenek, saját törvényeik szerint büntetik a szerintük arra rászorulókat. A hálózatba üzletemberek, drogkereskedők, prostituáltak, taxisok és büntetett előéletű emberek tartoznak. A Facebook egyelőre nem reagált az ügyre.


Beszéljen a témáról
Facebook-oldalunkon >>>

Ezek is érdekelhetik