Vb 2022

2022.11.29. 10:49

Őrjöngenek a szurkolók: minek a VAR, ha ekkorát téved?

Móga Richárd

Fotó: AFP

Mint arról már korábban is beszámoltunk, Portugália kétgólos győzelmet aratott Uruguay ellen, ezzel pedig már biztosan továbbjutott a csoportjából. Azonban tudósításunkkor is felszaladt a szemöldökünk a hosszabbítás kezdetén, mikoris egy igencsak kétséges büntetőt ítélt a videóbíró Portugália javára.

A parádésan játszó Bruno Fernandes ígéretes helyzetben vezethette Gimenezre a labdát, akinek a támaszkodó kezében elakadt a játékszer. Az iráni Faghani ekkor tovább engedte a játékot, de a kollégák kihívták őt, hogy nézze újra az esetet.

Mint ismert: a szabálykönyv szerint akkor kell büntetőt ítélni, ha a játékos szándékosan kezével/karjával érinti a labdát, beleértve, ha a keze/karja a labda felé mozog. A kezével/karjával érinti a labdát, amikor a keze/karja a testét természetellenesen nagyobbá teszi. Egy játékos akkor teszi „természetellenesen nagyobbá" a testét, ha a kezének/karjának pozíciója nem természetes következménye az aktuális testmozgásának.

Ezek után jogos lehet a kérdés. Az, hogy a védő elesik, miért nem természetes következménye annak, hogy letámaszkodik a földre?

Ahogy látszik a képen: ha a test alatti kéz ér a labdához, az nem szabálytalan, mert az a támaszkodó kéz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!