Vb 2022

2022.11.29. 22:03

Valóra vált az elsődleges amerikai álom

Móga Richárd

Fotó: AFP

Sok tényezőt fejben tarthattak a csapatok a B-csoport harmadik fordulója előtt, ugyanis leginkább abba kapaszkodhattak, hogy a győztes továbbjut, de az egy ponttal csak Iránnak lehet esélye a továbblépésre – ha a másik meccsen Wales nem győzi le Angliát. Ennek fényében amerikai támadásokra lehetett számítani, hiszen a nyeretlen válogatottnak nem volt más sansza a továbbjutásra.

Így annyira nem is volt meglepő, hogy az első félidőt nagyrészt uralta Egyesült Államok, de a lövések többsége elkerülte a kaput. Továbbá érdekességként szolgál, hogy Egyesült Államokkal mindössze másodjára fordult elő tétmérkőzésen, hogy a kezdőcsapatban egyetlen MLS-játékos sem kapott helyett a liga 1996-os elindulása óta. Mindenesetre a hajrához közeledve McKennie parádés labdát szolgált Dest elé, aki fejjel helyzetbe hozta csapattársát, Pulisic pedig közelről nem vétett. Igaz, mint később kiderült, a Chelsea játékosa megsérült találatot követően, ugyanis összeütközött az iráni kapussal, így a második félidőre már nem jött ki az öltözőből.

Ennek ellenére a találat jó előjel volt, hiszen az amerikai válogatott megnyerte a legutóbbi nyolc mérkőzését, amelyen Christian Pulisic betalált.

A szünetben vélhetően értesült Irán arról, hogy Wales bizony nem vezet Anglia ellen, így csupán egy döntetlen is elég lenne a nyolcaddöntőhöz, azonban a támadóharmadban rengeteg hiba becsúszott, így nem igazán okozott az együttes komoly fejtörést az amerikai védelem számára. Persze az idő haladtával próbált magasabb fokozatra kapcsolni Irán, hiszen egy gól aranyat ért volna, de a szerencse elkerülte a közel-keleti alakulatot.

Ezzel pedig Egyesült Államok a másik továbbjutó Anglia mögött.

Irán–Egyesült Államok 0–1 (0–1)

Labdarúgó világbajnokság, B-csoport, 3. forduló. Doha. Irán: Beiranvand – Rezaeian, Hosseini, Pouraliganji, Mohammadi (Karimi, 45+2.) – Noorollahi (Torabi, 71.), Ezatolahi – Gholizadeh (Ansarifard, 77.), Taremi, Hajsafi (Jalali, 71.) – Azmoun (Ghoddos, szünetben). Szövetségi kapitány: Carlos Queiroz. Egyesült Államok: Turner – Dest (Moore, 82.), Carter-Vickers, Ream, Robinson – Adams – Musah, McKennie (Acosta, 65.) – Weah (Zimmerman, 82.), Sargent (Wright H., 77.), Pulisic (Aaronson, szünetben). Szövetségi kapitány: Gregg Berhalter.

Gólszerző: Pulisic (38.).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!