Foci vb

2022.12.17. 22:29

Horvát örömmámor az eszéki adventen, aranyvasárnap előtt bronzérmet ünnepeltek déli szomszédaink (Képgaléria, videó)

A foci vb harmadik helyéről döntő Horvátország–Marokkó meccset az eszéki vár nagy videófalán néztük meg. Az óváros ezen helyszínén amúgy az adventi vásárt tartják, de most a kellemest a hasznossal összekötve várták a focirajongókat is a szervezők.

D. G.

Szokatlan vébé: adventkor szurkolni a bronzéremért

Fotó: Dömötör Géza

Amint később kiderült, a meccs nem hagyott sok kétséget afelől, hogy Horvátország a jobb csapat, a csinos karácsonyi fényekkel és óriáskerékkel is kecsegtető téren bizakodva várhatták a horvát szurkolók az összecsapást. Amúgy Baranya magyar feléről is több tucatnyian érkeztek, rengeteg magyar szót lehetett hallani a tömegben. Össze is kovácsolta honfitársainkat, hogy kártyával nem tudtunk fizetni a forralt bort és fánkszerű édességet kínáló házikóknál, no de a legközelebbi ATM csupán 15 perc sétára volt. Kénytelenek voltunk bevállalni.

A helyiek már az első gól után elővették a szatyraikból a pirotechnikai eszközöket a tizedik percben, a sötétedő és egyre jobban karácsonyi arcát mutató téren nem is volt teljesen tájidegen, ám ettől még bőven szokatlannak hatott. Hamar bosszankodhattak az egyenlítés miatt a horvátok, ám még a félidő előtt ki is alakult a végeredmény: Orsic egészen parádés mozdulattal bevette Bunu kapuját.

Sok izgalom nem volt a meccsen, így a helyikenek nem is Marokkó, hanem az egyre hidegebb idő volt az ellenfele. A jellemző portéka, a kuhano vino mellett a kuhano gin is szépen fogyott. A közeli bárok is megteltek, mindenhol a bronzmeccset lehetett követni. A meccs végét jelző hármas sípszó után aztán meg is kezdődhetett az éjszakába nyúló mulatozás. És mindenki a térre tódult, ahol a horvát nemzeti csatorna mellett több tévéstáb is élőben jelentkezett be az örömmámorba és horvát zászlókba burkolózó tömegből.

Eszék szinte összes utcáján dudáló, zászlókkal felszerelt autók adták tudtára a sakkrajongóknak is, hogy Horvátország a világ harmadik legjobb futballnemzete 2022-ben. 

Négy évvel ezelőtt Horvátország a döntőbe jutott a labdarúgó világbajnokságon. Akkor is Eszéken tekintettük meg az utolsó összecsapást. Itt írtunk róla:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!