Gazdaság

2007.11.19. 07:03

Költöztetnék a vásárcsarnokot

Nem egyszer felmerült már, hogy elköltöztetik eddigi helyéről a vásárcsarnokot. A bőrgyár helyére vagy az Expo Centerbe való áttelepítésről akár már januárban döntés születhet, a kereskedők viszont már most zúgolódnak.

Babos Attila (DN)

Hamar paprikás lett a hangulat körülöttünk a vásárcsarnokban, amikor vásárlókkal és kereskedőkkel közöltük: arról írunk cikket, hogy elköltöztetik a csarnokot, mégpedig vagy a bőrgyár területére, vagy az Expo Centerbe. Volt olyan kereskedő, aki előbb egész egyszerűen nem akarta elhinni, hogy komolyan beszélünk, majd hevesen érvelni kezdett amellett, miért is tartja rendkívül rossz ötletnek ezt.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] A mintegy ötvenmillió forintért felújított pécsi vásárcsarnokban mindenkinek szűk a hely
[/caption]

Épp ezért megörültünk Bretter Zoltán SZDSZ-es önkormányzati képviselőnek, aki éppen akkor haladt el mellettünk. Megállítottuk, erősítse meg az információt. Bár ő előbb arra terelte a szót, hogy szerinte a sajtó sokszor ír olyanról, aminek nincs alapja, közbevetésünkre – hogy Tasnádi Péter polgármesterrel beszéltünk erről, s ő bizony két lehetséges helyszínt is megjelölt, januári döntést helyezve kilátásba –, a szabaddemokrata politikus témát váltott. A véleménye mellett továbbra is lázasan érvelő kereskedőtől Bretter megkérdezte: amit most lát, az valóban egy kulturált vásárcsarnok, piac benyomását kelti-e?

A majd húsz éve itt standot bérlő fiatalember egyebek mellett leszögezte, ha elköltözik a piac, akkor ő felhagy az iparral. Szerinte ez lenne ugyanis az utolsó szúrás a kereskedőkbe, termelőkbe, amitől végleg elvéreznének. Neki több mint tizenöt éves kemény, fáradságos munkája menne veszendőbe, amellyel kiépített magának egy meghatározó vevőkört, akiknek jó része szerinte nem menne el máshová, a belvároson kívülre, hanem a legközelebbi boltot választaná. A pécsiektől és a vidékiektől elvennék a megfizethető áron elérhető, kitűnő magyar minőséget – vélekedett.

A körülöttünk állók hozzátették: ide vagy a közelbe minden városrészből érkeznek buszok, és itt van a távolsági buszpályaudvar is. A vidékiek pedig a vevők legalább harminc százalékát teszik ki.

Értékes a terület

Dolgoznak azon a PVV Zrt. szakemberei, mi a legjobb megoldás a vásárcsarnok elköltöztetésére – tudtuk meg Tasnádi Péter polgármestertől.

Mint megírtuk, az elmúlt években ötvenmillió forintért felújított piacon szűk a hely a kereskedőknek, termelőknek. A csarnok – ahogy a buszpályaudvar is – értékes területen áll. Az értékesítésből befolyó pénzt az Expo adósságaira fordíthatnák, mérsékelve az évi 400 milliós veszteséget, ezért kell mielőbb, lehetőleg már januárban dönteniük – érvelt Tasnádi. Szerinte rendezvényeket akkor is lehet tartani az Expoban, ha ott lesz a piac. A bőrgyár akkor jöhet szóba, ha sikerül a befektetővel megállapodniuk.

Vásárlók véleménye

Merck Istvánné (69) nyugdíjas

Heti kétszer biztosan megfordulok itt, mert széles a választék és mindig friss az áru. Nem tartom jó ötletnek a csarnok elköltöztetését, mert ide busszal a város minden pontjáról könnyen eljut az ember. A nyugdíjasok is megtalálhatják itt a nekik megfelelő zöldséget, gyümölcsöt, amit másutt meg sem tudnának fizetni. Kétlem azonban, hogy akár

a bőrgyárba, de különösen az Expo Centerbe kimennének, ahová akár az egész városon keresztül kellene utazni.

Varga-Pál Tünde (43) középiskolai tanár

Hallottam már arról az elképesztő ötletről, hogy elköltöztetnék a központból a vásárcsarnokot. Heti három-négy alkalommal vásárolok itt. Remélem, hogy nem gondolták komolyan, hogy a kitűnő, központi helyen lévő csarnok helyett máshová mennek majd az emberek, különösen az idősebbek, legyenek azok vásárlók vagy árusok. Ezzel a döntéssel rákényszerítenének sokakat, hogy a hipermarketekben, multiknál vásárolják meg a zöldséget, gyümölcsöt is.

Heti kétszer biztosan megfordulok itt, mert széles a választék és mindig friss az áru. Nem tartom jó ötletnek a csarnok elköltöztetését, mert ide busszal a város minden pontjáról könnyen eljut az ember. A nyugdíjasok is megtalálhatják itt a nekik megfelelő zöldséget, gyümölcsöt, amit másutt meg sem tudnának fizetni. Kétlem azonban, hogy akár

a bőrgyárba, de különösen az Expo Centerbe kimennének, ahová akár az egész városon keresztül kellene utazni.

Varga-Pál Tünde (43) középiskolai tanár

Hallottam már arról az elképesztő ötletről, hogy elköltöztetnék a központból a vásárcsarnokot. Heti három-négy alkalommal vásárolok itt. Remélem, hogy nem gondolták komolyan, hogy a kitűnő, központi helyen lévő csarnok helyett máshová mennek majd az emberek, különösen az idősebbek, legyenek azok vásárlók vagy árusok. Ezzel a döntéssel rákényszerítenének sokakat, hogy a hipermarketekben, multiknál vásárolják meg a zöldséget, gyümölcsöt is. Értékes a terület Dolgoznak azon a PVV Zrt. szakemberei, mi a legjobb megoldás a vásárcsarnok elköltöztetésére – tudtuk meg Tasnádi Péter polgármestertől.

Mint megírtuk, az elmúlt években ötvenmillió forintért felújított piacon szűk a hely a kereskedőknek, termelőknek. A csarnok – ahogy a buszpályaudvar is – értékes területen áll. Az értékesítésből befolyó pénzt az Expo adósságaira fordíthatnák, mérsékelve az évi 400 milliós veszteséget, ezért kell mielőbb, lehetőleg már januárban dönteniük – érvelt Tasnádi. Szerinte rendezvényeket akkor is lehet tartani az Expoban, ha ott lesz a piac. A bőrgyár akkor jöhet szóba, ha sikerül a befektetővel megállapodniuk. A mintegy ötvenmillió forintért felújított pécsi vásárcsarnokban mindenkinek szűk a hely -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!