Gazdaság

2008.02.07. 19:23

Irigy szomszéd miatt indul a legtöbb vagyonosodási vizsgálat

Több mint négyszáz vagyongyarapodási vizsgálatot végzett a megyében az elmúlt évben az APEH. A vizsgálatok gyakori ötletadói irigy vagy haragos szomszédok, illetőleg a nem egyetértésben válófélben lévő házastársak is.

Kaszás Endre

– Az első év tapasztalatai azt mutatják, hogy a vizsgálatok indítása általában vitát, nemtetszést vált ki az érintett ügyfelekből – számolt be a tapasztalatokról Kesjár János, az APEH Dél-Dunántúli Régiós Igazgatóságának vezetője. – A lezárt ügyek jogerős megállapításai azonban már inkább arról tanúskodnak, hogy ezek a vizsgálatok nagy arányban szakmailag teljességgel megalapozottak.

A megyében tavaly indított 405 vagyonosodási vizsgálatból 308 jogerősen lezárult, 67 határozati, 30 pedig jegyzőkönyvi szinten van. A hivatal tájékoztatása szerint az elmúlt évben a vagyongyarapodási vizsgálatok során feltárt nettó adókülönbözet 1,843 milliárd forint volt, de a szabálytalanságok kapcsán kirótt bírság és pótlék összege is meghaladta az 1 milliárd forintot.

– A vizsgálatok idén is az ellenőrzési tevékenységünk egyik kiemelt területét adják – beszélt az idei esztendő feladatairól Nagypál Imre, az ellenőrzési terület szakigazgatója. – Annál is inkább, mert a munkatársaink által feltárt ügyek mellett folyamatosan gyarapodik azoknak az eseteknek is a száma, amelyeket más hatóságok, például büntetőügyekben eljáró bíróságok kezdeményeznek nálunk.

A szakmai vezető érdekességként említette, hogy a vagyongyarapodási vizsgálatok gyakori ötletadói irigy vagy haragos szomszédok, illetőleg a nem egyetértésben válófélben lévő házastársak is. A gyarapodó ellenőrzési feladatok maradéktalan ellátása érdekében a régiós szinten eddig 300 revizorral dolgozó APEH az év első hónapjában további 98 szakembert vett fel adóellenőri munkakörbe.

Számla, feketemunka, minimális jövedelem

Régiós szinten több mint 24 ezer, Baranya megyében 8700 ellenőrzést végzett tavaly az APEH. Mint Nagypál Imre elmondta, idén várhatóan nem csak számszerűségében gyarapodnak a vizsgálatok, hanem

a területek számát tekintve is.

A korábbinál is nagyobb figyelmet kap a számla- és nyugtaadási kötelezettség teljesítésének ellenőrzése, amihez felzárkózik az áruk eredetének folyamatos vizsgálata is. Hatósági együttműködés formájában erősödik a feketefoglalkoztatás visszaszorítása.

Az ellenőrzés kiemelt területe lesz a bevallásukban a minimális jövedelmet el nem érő vállalkozások vizsgálata, az újonnan alapított vállalkozások közül pedig minden ötödik számíthat ellenőrzésre.

Gyarapodó bevételek, erősödő szolgáltatások

Több tekintetben is eredményes, jó évet zárt tavaly az APEH – hangsúlyozta évértékelőjében Kesjár János régióigazgató. A hivatal vezetője kiemelte, hogy a térség gazdasági teljesítménye szempontjából is kedvező üzenetet hordoz, hogy valamennyi kiemelt adónem pénzforgalma 4-16 százalékkal növekedett az elmúlt esztendőben a korábbi évek teljesítményéhez képest.

A régiós szervezet tavalyi sikeres felállása kapcsán az igazgató a tevékenység szolgáltatói jellegének erősödését tartotta legfontosabbnak. Mint elmondta, komoly előrelépést értek el az elektronikus ügyfélforgalom bővülésében, az illeték szakterület zökkenőmentes integrációjában, az adóigazolások gyors és rugalmas kiadásában.

a területek számát tekintve is.

A korábbinál is nagyobb figyelmet kap a számla- és nyugtaadási kötelezettség teljesítésének ellenőrzése, amihez felzárkózik az áruk eredetének folyamatos vizsgálata is. Hatósági együttműködés formájában erősödik a feketefoglalkoztatás visszaszorítása.

Az ellenőrzés kiemelt területe lesz a bevallásukban a minimális jövedelmet el nem érő vállalkozások vizsgálata, az újonnan alapított vállalkozások közül pedig minden ötödik számíthat ellenőrzésre. Gyarapodó bevételek, erősödő szolgáltatások Több tekintetben is eredményes, jó évet zárt tavaly az APEH – hangsúlyozta évértékelőjében Kesjár János régióigazgató. A hivatal vezetője kiemelte, hogy a térség gazdasági teljesítménye szempontjából is kedvező üzenetet hordoz, hogy valamennyi kiemelt adónem pénzforgalma 4-16 százalékkal növekedett az elmúlt esztendőben a korábbi évek teljesítményéhez képest.

A régiós szervezet tavalyi sikeres felállása kapcsán az igazgató a tevékenység szolgáltatói jellegének erősödését tartotta legfontosabbnak. Mint elmondta, komoly előrelépést értek el az elektronikus ügyfélforgalom bővülésében, az illeték szakterület zökkenőmentes integrációjában, az adóigazolások gyors és rugalmas kiadásában. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!