Bama.hu videó

2024.05.25. 11:30

Debütált a pécsi zeneszerző Orff-zenekar számára írt műve (videó)

Ősbemutatót tartott a pécsi Orff-zenekar, a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának dísztermében. Schóber Tamás pécsi karnagy, zeneszerző Lómese című művét (amelyet kifejezetten számukra írt), adták elő nagy sikerrel évzáró koncertjükön, több nemzetközileg ismert dallam mellett.

Mohay Réka

Schóber Tamás zeneszerző,  a PTE 1. Sz. Gyakorió Általános Iskola oktatója korábban több, Csukás István által írt, egy-egy állatról szóló verstől ihletett művet komponált. Csukás István palettájáról a ló azonban még hiányzott, így a pécsi származású művész maga írta az Orff-zenekar által először bemutatott Lómese szövegét is.

Orff-zenekar Schóber Tamás Lómese művét mutatta be
Orff-zenekar Schóber Tamás Lómese művét mutatta be

– Ivasivka Mátyással, az Orff-zenekar alapítójával volt több évtizedes ismeretségem, szakmai kapcsolatom. Utána Csák Lili vette át a zenekar vezetését, akit korábban magam is tanítottam. A Covidot követően keresett meg a kéréssel, hogy írjak a zenekar számára egy művet – válaszolta Schóber Tamás arra vonatkozó kérdésünkre, honnan ered a kapcsolat a gimnázium zenekarával.

– A Lómese adta magát, egyrészt a korábbi, Csukás István versek alapján szerzett művek kapcsán, másrészt, mert a ló közkedvelt, a magyar kultúrában meghatározó állat. A katonaság, a mezőgazdasági munka a hétköznapi élet számára egyaránt elengedhetetlen volt a szerepe, így e szép és nemes állatnak szerettem volna zenei emléket állítani – számolt be a szerző a mű hátteréről.

– A ló mozgása ihletett meg leginkább, a lépés, az ügetés és a vágtatás. E három, egymástól elkülönülő mozgásforma adja a darab gerincét, ezeket igyekeztem hangszeren kifejezni – tette hozzá.

Erre volt is lehetőség, ugyanis a sokszínű Orf-zenekar palettája rendkívül változatos. Többféle ütős mellett fúvósok, vonósok és billentyűsök egyaránt muzsikálnak, ritmushangszerekkel kiegészülve. Láthattunk a fiatal muzsikusok között tangóharmonikást, fa- és rézfúvóst egyaránt.

 

Schóber Tamás sokszínű művet írt az Orff-zenekar számára

A mű stílusa a szerző bevallása szerint klasszikus, ugyanakkor kortárs is egyúttal, a jazz műfajára jellemző elemekkel is dolgozott a megíráskor. 

– Törekszem arra, hogy új utat, új hangot keressek, amelyből felismerhető, hogy általam szerzett, pécsi, baranyai kötődésű mű – fogalmazott Schóber Tamás.
– Nagy örömmel telt a szívem, hogy vannak már együttesek itthon és Pécsen is, mint az Orff–zenekar, akik bemutatják ezeket a műveket – tette hozzá.

Schóber Tamás
Schóber Tamás

Schóber Tamás ugyanis a diaszpórában élő magyarság számára több zenei felkérést kapott az elmúlt években: a Clevelandben élő magyarok számára írt ünnepi zenét, márciusban pedig Kolumbiában, Bogotában járt, s a kolumbiai magyarok dalát alkotta meg a közösségnek.

– Azóta már sokan éneklik ezt, az összetartozást fejezi ki számukra a mű – mondta Schóber Tamás.
Emellett a szerző több egyéb műve is debütált a tengerentúlon, Kína, Japán és az Amerikai Egyesült Államot koncerttermeiben is, ahol az általa alapított Pannon Gyermekkarral, illetve a Campanella Gyermekkarral léptek fel.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában