Gazdaság

2011.01.20. 20:01

Telekadó: őrült roham nem volt

Már be kellett volna nyújtani a pécsi telekadóval kapcsolatos bevallást. Azoknak is, akiknek nem kell adót fizetniük. Kevesen tették meg ezt határidőre.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

– Egészen pontos adataink nem állnak rendelkezésre, de az biztosnak tűnik, hogy a törvény szerinti január 15-i határidőre nagyjából csak minden nyolcadik adózó küldte el a bevallását – közölte Milter Anna. Pécs Adóügyi Osztályának vezetőjétől azt kérdeztük, hogy hány bevallást kellett volna küldeniük a számítások, vagy a rendelkezésre álló adatok szerint a pécsieknek, és ehhez képest hányan küldték el azt határidőre. Megtudtuk: nincs erre vonatkozó pontos nyilvántartás, de becslésük szerint úgy húsz-huszonötezer adóalanyt érinthet az új pécsi helyi adó, a telekadó a bevallás oldaláról, miközben mintegy háromezren készítették, és juttatták el eddig bevallásukat.

Arra, hogy hány adózónak kell majd valóban fizetnie, az osztályvezető asszony azt mondta, hogy arra csak a bevallások feldolgozása után tudnak válaszolni. Mindenesetre azt ki lehet jelenteni, hogy Pécs a telekadóból mintegy 30-50 millió forintra számít.

S hogy mi lesz azokkal, akik nem fizetnek, de kellene, esetleg be a bevallásukat sem adják le? Az adófeltárási tevékenységnek köszönhetően idővel mindenki sorra kerül, szögezte le Milter Anna. Az pedig könnyedén kitalálható, hogy akiről a későbbiekben kiderül, hogy ekként mulasztott, többet kell majd fizetnie mint rendes esetben, s nem csak a telekadót terhelő kamatos kamattal kell majd pluszban számolnia.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Ahány ház, annyi bevallás – a családi házak tulajdonosainak telke is van, így nyilatkozniuk is kellene (fotó: Löffler Péter)
[/caption]

Megkérdeztük

Kinek kell bevallást készítenie?

* Mindenkinek, aki beépítetlen belterületi földrészlettel (köznapi néven: telek) rendelkezik. Beépítetlen belterületi földrészlet alatt az ingatlanok körüli területet is értjük.

Kinek kell telekadót fizetnie? Magánszemélyeknek, vállalkozóknak?

* Mindkettőnek kell fizetnie, ha a birtokában álló telek nagysága meghaladja az 1500 négyzetmétert, de különbséget kell tenni az üres beépítetlen belterületi telek, és a beépített belterületi telek között, valamint vállalkozó, és nem vállalkozó magánszemély között.

Milyen mentességekkel, kedvezményekkel számolhatunk?

* Vállalkozó csak a Helyi adókról szóló 1990. évi C. törvényben felsorolt mentességeket veheti figyelembe. Beépítetlen telkénél akkor mentesül, ha a telek építési, telekalakítási, változtatási tilalom alatt áll, vagy erdőművelési ágban van nyilvántartva. Amenynyiben ingatlan is található a telken a védő (biztonsági) terület, és az épületek, műtárgyak által lefedett rész vonható le telke nagyságából.

A tulaj kötelessége

Amint azt korábban lapunk le is írta: azoknak is kell bevallást készíteniük, és elküldeniük az adóügyi osztály számára, akiket nem terhel fizetési kötelezettség, de az adó hatály alá tartoznak, azaz ez esetben rendelkeznek pécsi telekkel. A rendelet szerint az adó alanya az, aki az év első napján a telek tulajdonosa, illetve annak jogosultja.

* Magánszemélynél az előzőeken túl az önkormányzat további helyi mentességeket is biztosít. Például helyi védelem alatt álló területre. Vagy ha a vásárlástól számítva vállalja, hogy négy éven belül beépíti a telket. Nem kell telekadót fizetni az 1500 négyzetméter feletti olyan telek után sem, amelyen – azonos helyrajzi számmal – található egy olyan, nem vállalkozási célú építmény is, amely után ugyanarra az adóévre építményadó fizetési kötelezettség terheli az adózót.

Mi történik, ha valaki határidő után teszi meg a bevallást?

* Új adónemről van szó, folyamatosan várják a bevallásokat.

Mi történik, ha valaki egyáltalán nem tesz bevallást?

* Az úgynevezett adófeltárási tevékenységgel idővel mindenkire sor fog kerülni.

Milyen határidővel kell fizetni telekadót?

* A törvény szerint március 15-éig, de ehhez a bevallásoknak be kell érkezniük február végéig. Aki később küldi, annak a határozat jogerőre emelkedésekor.

Hol lehet bevallási nyomtatványt kérni?

* Pécs adóügyi osztályának ügyfélszolgálatán, Pécsett, a Szigeti út 33. szám alatt. De az internetről is letölthető, a http://gov.pecs.hu. oldalról, az Online Ügyintézés/Helyi adók menüpont alatt.

Hogyan lehet a bevallást benyújtani?

* Személyesen az adóügyi osztály ügyfélszolgálatán és postai úton is. Elektronikusan csak akkor, ha az adózó okmányirodai ügyfélkapus regisztrációval rendelkezik, és az adóügyi osztályhoz is benyújtotta az ezzel kapcsolatos bejelentési és regisztrációs adatlapot.

Nagy volt a felháborodás az első tervezet miatt

A Dunántúli Napló írt először arról, hogy új helyi adónemként telekadót vezetnének be 2011-től. Elsősorban azzal a céllal, hogy ne legyen annyi foghíjtelek Pécsett, és elejét vegyék a telekspekulációnak. Az akkori tervezet azonban mind a lakosság, mind az ingatlanszakma körében felháborodást keltett. Később, néhány nappal cikkünk megjelenése után a városvezetés be is jelentette, hogy visszavonja a tervezetet. Az eredeti elgondolás szerint ugyanis négyzetméterenként 280 forintot kellett volna fizetnie minden telektulajdonosnak. Nem tettek volna különbséget értékalapon az ingatlanok között. Azaz egy ezer négyzetméteres beépítetlen telek után évente 280 ezer forintot kellett volna a város kaszszájába becsengetni, függetlenül attól, hogy a Mecseken vagy Vasason fekszik.

Babos Attila (Dunántúli Napló) Nagy volt a felháborodás az első tervezet miatt A Dunántúli Napló írt először arról, hogy új helyi adónemként telekadót vezetnének be 2011-től. Elsősorban azzal a céllal, hogy ne legyen annyi foghíjtelek Pécsett, és elejét vegyék a telekspekulációnak. Az akkori tervezet azonban mind a lakosság, mind az ingatlanszakma körében felháborodást keltett. Később, néhány nappal cikkünk megjelenése után a városvezetés be is jelentette, hogy visszavonja a tervezetet. Az eredeti elgondolás szerint ugyanis négyzetméterenként 280 forintot kellett volna fizetnie minden telektulajdonosnak. Nem tettek volna különbséget értékalapon az ingatlanok között. Azaz egy ezer négyzetméteres beépítetlen telek után évente 280 ezer forintot kellett volna a város kaszszájába becsengetni, függetlenül attól, hogy a Mecseken vagy Vasason fekszik. A tulaj kötelessége Amint azt korábban lapunk le is írta: azoknak is kell bevallást készíteniük, és elküldeniük az adóügyi osztály számára, akiket nem terhel fizetési kötelezettség, de az adó hatály alá tartoznak, azaz ez esetben rendelkeznek pécsi telekkel. A rendelet szerint az adó alanya az, aki az év első napján a telek tulajdonosa, illetve annak jogosultja. Ahány ház, annyi bevallás – a családi házak tulajdonosainak telke is van, így nyilatkozniuk is kellene (fotó: Löffler Péter) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!