Gazdaság

2011.04.15. 12:37

Kell a pénz, ellenőrzik a szállásadókat Harkányban

Az ellenőrzésektől azt várja a harkányi önkormányzat, hogy háromszorosára nő az idegenforgalmi adóból származó városi bevétel. A büntetés akár 400 ezer forint is lehet.

Babos A. (Dunántúli Napló)

Hetvenmillió forintot kapott tavaly a fürdőváros a helyi kereskedelmi szálláshelyeken regisztrált vendégéjszakák utáni befizetésekből. A képviselő-testület szerint jó esély van arra, hogy ezen összegnek akár a háromszorosa is bekerülhet idegenforgalmiadó-bevételből (ifa) innentől kezdve a város kasszájába. A közelmúltban elkészült teljes gazdasági és pénzügyi önkormányzati átvilágítás adatai szerint ugyanis volt olyan év, amikor Bédy István volt polgármester javaslatára, az előző testület többségének jóváhagyásával összesen évi 60 millió forint ifa-befizetési kötelezettségtől tekintett el az önkormányzat.

Tekintve, hogy Harkány nehéz gazdasági helyzetben van (és volt az előző években is), a képviselők arról határoztak a napokban, hogy a helyi adóbevételek maximalizálására törekednek, s emiatt rendszeres ellenőrzéseket tartanak. A helyszíni ellenőrzést vendégellenőr, az egyéb adminisztrációs feladatokat az adóiroda munkatársai végzik.

Arról is döntöttek, hogy 100 és 400 ezer forint közti büntetéssel sújtják azokat a szálláshely-értékesítőket – ideértve a magánszobát kiadókat is –, akik a vendégkönyvet nem az elvárható precizitással vezetik. Annak alapján fizetik be ugyanis évente két alkalommal a harkányi szállásadók az önkormányzatnak a vendégektől, minden náluk eltöltött éjszaka után a személyenként kötelezően elkért 390 forintot (a törvényi maximum 450 forint). Azt remélik Harkányban, hogy ha a vendégkönyveket precízebben vezeti mindenki, újabb tízmilliókkal nőhet az adóbevétel. Volt ugyanis olyan szállásadó, ahol nemrég, legalábbis a vendégkönyv szerint, idén nem szállt meg senki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!