Gazdaság

2012.03.27. 18:58

A kicsik a multik ellen

Közösen igyekeznek eredményt elérni a kis helyi gazdasági társaságok.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

A helyi kötődésű gazdaság motorjaként számon tartott klaszterek nemzetközi konferenciáját tartották kedden Pécsett a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében. Megyénk országosan kiemelten aktív a klaszter típusú együttműködés szervezésében, és hogy nem csak a hazai, dél-dunántúli kis- és középvállalkozások bíznak az önszerveződés erejében, azt mi sem bizonyítja jobban, hogy fél tucatnyi európai ország hatvan klasztere képviseltette magát az üzleti fórumon.

– A helyi gazdaság versenyképességének növelése érdekében nélkülözhetetlen a klaszterképzés, az együttműködő szervezetek alapítása és folyamatos támogatása. Ebben évek óta kulcsszerepet vállal a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara – mondta a fórum kapcsán dr. Síkfői Tamás, a gazdasági önkormányzat titkára.

Mint kiemelte, az együttműködések élénkítésén túl nagyon fontos a jól működő helyi és nemzetközi példák bemutatása, amelyek inspirációt, sikerre vezető módszert adhatnak követőik számára.

A megyében, a régióban öszszességében tizenhét gazdasági együttműködés létrejöttében működött közre a kamara. Ezek megalakításában és működtetésében a kapcsolati tőkén túl kiemelt fontosságú az elégséges források elérése. A konferencia résztvevői tehát nem véletlenül töltötték meg a Pécsi Kereskedelmi Központ nagytermét a klaszterfejlesztésben érintett szervezetek vezetőinek, így a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal és a VÁTI képviselőinek előadásán.

– A globális gazdaságban egy-egy önálló vállalkozás esélytelen arra, hogy felvegye a versenyt az azonos piacon érdekelt multinacionális vetélytársaival szemben. A hálózati együttműködés azonban megteremti a lehetőségét a költségek csökkentésének, a megfelelő piaci nagyság elérésének, a hatékony termékfejlesztés megvalósításának, de még olyan terület eredményességének is, mint a szakképzés igény szerinti alakítása – mondta dr. Síkfői Tamás.

Megkérdeztük: Miben látja az együttműködés jelentőségét?

Lakics Péter, (Lakics Kft.) Gépipari Klaszter:
– Talán nem véletlen, hogy az elsők között és tizenhét alapító taggal jött létre együttműködésünk, amibe a gazdasági társaságokon kívül két egyetemi tudásközpont is bekapcsolódott. Utóbbinak különösen a hatékony innovációs munkában van nagy jelentősége, amire a kis cégeknek egyenként esélyük sem lenne. A konferencia a jó gyakorlat továbbadására és elsajátítására teremt lehetőséget a kapcsolatépítésen túl.

Hornicz Bernadett, (Szom-Hor kft.) Pécsi Kesztyűs Klaszter:
– Mi még fiatal, alig egyéves szervezet vagyunk, ezért nekünk a tanulásra teremt jó lehetőséget ez a rendezvény. Ugyanakkor rövid működésünk során máris elértünk egy komoly eredményt, a klaszter tagjainak munkaerőigényeire alapozva már idén májusban újraindítjuk a kesztyűs szakképzést a városban egy szakképző intézmény, gyakorlati képzőhelyek és a munkaügyi központ bevonásával.

Janovics László igazgató, Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ:
– A klaszterekben megvalósuló együttműködés hatékonyan szolgálja a cégek stabil működését. Az így gondolkodó vállalkozások pedig a tapasztalat szerint nemcsak a meglévő alkalmazottak számára jelentenek biztosabb munkahelyeket, hanem nagyobb esélylyel bővítik foglalkoztatásukat. Ráadásul közösen könnyebben biztosíthatják szakember-utánpótlásukat.

Dobos Erzsébet elnök, Nemzeti Külgazdasági Hivatal:
– A nyugati országokban lényegesen nagyobb történelme és hagyománya van a klaszteres együttműködésnek. Tapasztalataink szerint nagyon fontos a működő minták megismerése és beépítése, különösen a célok meghatározásában, az együttműködés irányításában. Hivatalunk nemcsak a kapcsolatépítésben tud segíteni, hanem a klaszterszerveződés pályázati forrásainak sikeres előteremtésében is.

A baranyai napilapra ITT fizethet elő!

Kaszás Endre (Dunántúli Napló) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!