Gazdaság

2012.04.20. 10:13

Egyelőre nincs új befektető az Elcoteq után

Egyelőre kísértetházként jellemezhető az Elcoteq két hatalmas gyártelepe a városban, ugyanakkor sokan bíznak abban, hogy újra benépesülhetnek, és állásokat teremtenek a közeljövőben.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

Hivatalos információ híján lapunk csak informálisan értesült róla: az Elcoteq luxemburgi központjában a felszámolóbiztos még mindig nem tett le arról, hogy egyben értékesítse a multinacionális vállalatot. Szakmai hozzáértők ugyanakkor erre nem sok esélyt látnak, mondván, ami nem sikerült még működés közben – a tavalyi év végéhez közeledve sorrendben egy amerikai és egy kanadai cég érdeklődött az Elcoteq megvásárlása iránt –, az most, egy kiüresedett céggel még kevesebb reménnyel kecsegtet.

A piaci szereplők az elmúlt fél év alatt gyorsan felosztották maguk között az Elcoteq „tortaszeleteit”, így ma már sokkal reálisabb az egységenként, gyáranként történő értékesítés.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A finn hátterű Elcoteq pécsi Finn utcai épülete, ahol nem is olyan régen még rengetegen dolgoztak nap mint nap – itt az út vége?
[/caption]

A Dunántúli Napló információi szerint van is érdeklődő a pécsi gyárépületek egyikére. Ám továbbra sem ismert annak a francia elektronikai cégnek a neve, amelynek képviselői az elmúlt időszakban több alkalommal voltak Pécsett, egyeztettek a város és a munkaerő-piaci szervezet, valamint a kamara illetékeseivel, sőt bejáráson is részt vettek az Elcoteq helyi gyáraiban. Értesüléseink szerint a francia vállalat jelenleg nincs az elektronikai ágazat legnagyobbjai között, ugyanakkor nagy terveket sző, ám egyelőre nem biztos az érkezése.

Ahogy annak a japán járműelektronikai összeszerelő cégnek sem, amely a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarán keresztül vette fel a kapcsolatot a várossal. Mint megtudtuk, utóbbi esetében egy vajdasági ajánlattal versenyez Pécs, és számunkra nem jó hír, hogy a vetélytárs szakmailag kiemelkedő minősítést kapott.

Bizakodásra adhat okot, hogy a kamarán keresztül egy amerikai befektető is felbukkant az Elcoteq „hagyatéka” iránt érdeklődve, de mint az előző két társaság esetében, konkrét megállapodásról, döntésről itt sem beszélhetünk.

Az első érkezők: van már követhető példa is

Az érdeklődő befektetőknek a két, immár stabilan letelepült nagy cég, a Flextronics és a Jabil szolgálhat referenciával Pécsről. A Flextronics
a Huawei megrendeléseinek kielégítése miatt nyitott új gyárat a megyeszékhelyhez közeli Cserkúton, ahol a foglalkoztatottak száma jelenleg már meghaladja a 200 főt.

Az ugyancsak az elektronikai iparban érdekelt Jabil a Finn utcai vállalkozói falu egyik üzemcsarnokában kezdte meg tevékenységét alig több mint egy hónappal ezelőtt. Utóbbi cég induló létszáma 50 fő volt. A két multicég egyenként is több mint 500-500 fő foglalkoztatását tartja reálisnak
az esztendő második felében, aminek elsődleges feltétele a megrendelésállományok kedvező alakulása. A társaságok a kezdetektől főként volt Elcoteq-dolgozókra építik munkaerő-fejlesztésüket.

Főként jól képzett, szabad munkaerő szükséges

Dr. Síkfői Tamás, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara titkára szerint a városnak az eddiginél tudatosabban kellene készülnie arra, hogy befektetőket fogadjon, munkahelyeket teremtsen.

– Nem elegendő kiajánlani a lehetőségeket, konkrét tartalmakat kell kínálni, elsősorban a képzett szakemberek esetében. Az Elcoteqtől elbocsátott 2-3000 ember még ideig-óráig némi vonzerő lehet, ugyanakkor a város közép- és felsőfokú oktatása nem tud felmutatni hadra fogható, jól képzett szabad munkaerőt. Ezt a folyamatot jól mutatja például, hogy az Elcoteqnél dolgozó mérnökök, fejlesztők zöme az elmúlt néhány hónap alatt szétspriccelt a világ minden tájára, és új cégnél dolgozik, mert van igény a kvalifikált szakemberekre. A városnak tehát e területen van szüksége komoly előrelépésre, mégpedig a lehető leggyorsabban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!