Gazdaság

2013.07.02. 11:57

Élénkülhet az ingatlanpiac a támogatott lakáshitelek miatt

Az ingatlanpiac élénkülését is várják szakemberek, ugyanis tegnaptól rég nem látott alacsony szintre kerültek az államilag támogatott lakáshitelek kamatai. Az állami támogatás öt évig jár.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Kiszámíthatóvá, azaz biztonságossá teszi a kiadásokat, ha valaki államilag támogatott lakáshitelt vesz fel, pénzügyi szakemberek szerint ez az egyik legfontosabb érv az efféle kölcsön mellett.
A forintalapú lakáshitelekhez kapcsolódó állami kamattámogatás öt évig jár, és egyaránt kérhető új és használt ingatlan vásárlására, valamint bővítésre, korszerűsítésre is. Tegnaptól az államilag támogatott lakáshitelek mellett még egy nagyon nyomós érv szólhat, mégpedig az, hogy rég nem tapasztalt alacsony kamatláb mellett vehetőek fel: a ráta 6-7 százalék körül alakulhat. A pontos kamat a megvásárolt ingatlantól, a kamatperiódustól, és a gyermekek számától függően változik.

A szakemberek mindettől az ingatlanpiac élénkülését várják. Ami rá is fér a piacra, miután szinte történelmi mélyponton van az ingatlanértékesítés hazánkban, az előző egy-két évben 100 ezer, sőt 90 ezer alattira csökkent az ingatlancserék száma az országban. Az elemzők a lakáshitelkamatok csökkenésétől akár 20 százaléknál is magasabb élénkülést várnak, akár már idén elérhetjük a 100–110 ezer ingatlancserét.

A kormány elképzelései szerint ráadásul nem csak a kamattámogatással könnyítenék egyes célcsoportok, például a fiatal családok otthonhoz jutását. Elképzelhető, hogy a közeljövőben megemelhetik a szocpolkedvezmény mértékét, és kiterjeszthetik azt a használt lakások vásárlására is. Mindez amiatt lenne döntő, mert rohamosan csökkent az új ingatlanok értékesítése, a vevők inkább az olcsóbb, kisebb alapterületű, de jó állapotú használt lakásokat keresik.

Egy éve kezdték

A kormány tavaly indította el otthonteremtő kamattámogatott hitelprogramját, amelynek a lényege, hogy aki lakásvásárlásához, -bővítéséhez vagy éppen -építéshez folyamodik kölcsönért, annak 5 évig az állam „besegít” a kamatok fizetésébe. A kormány ezzel újabb segítséget próbált adni a devizahiteleseknek.

A hitelezés augusztusban indult el, de nem volt túl sikeres a program (egyes bankok ma sem kínálnak ilyen konstrukciót), januártól azonban változtattak a rendszeren, ami jót tett a programnak. Fontos változás volt, hogy az állami kamattámogatás immár nem csökken évről évre az öt esztendő alatt.

Az állampapírtól függ

Az államilag támogatott hitelek kamata az állampapírhozamokhoz kötődik, ha azok nőnek, akkor az is nő, ha csökkennek, ahogyan az elmúlt időszakban csökkentek, úgy mérséklődik a hitelkamat is. Emiatt most 6-7 százalék körüli kamatsáv várható. Jelenleg ennél jobb feltételekkel nem is lehet lakáshitelhez jutni a piacon.

Alig több mint egy éve még 14-15 százalékos kamatra adták a forinthiteleket a bankok.

Miután az állampapírhozamok az elmúlt hetekben viszonylag stabilak voltak, most, illetve augusztusban érdemes igazán kölcsönért folyamodni, szeptembertől a jelenlegi kamatszintek valamelyest még emelkedhetnek.

A program fő elemei

* Az államilag támogatott lakáshitel kiszámíthatóvá teszi a kiadásokat.
* A forintalapú lakáshitelekhez kapcsolódó állami kamattámogatás öt évig jár.
* Július elsejétől rég nem tapasztalt alacsony, 6-7 százalék körüli kamatláb mellett igényelhető a támogatott lakáskölcsön.
* A pontos kamat a megvásárolt ingatlantól, a kamatperiódustól, és a gyermekek számától is függ.
* A piaci szakemberek, szakértők az ingatlanpiac élénkülését várják a kamatcsökkenéstől.
* Elképzelhető, hogy a kormány a közeljövőben megemeli a szocpolkedvezmény mértékét is az otthonteremtés elősegítésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!