Gazdaság

2013.09.06. 13:28

Új munkahelyeket is teremt a Hauni pécsi fejlesztése

Új, 4200 négyzetméteres üzemcsarnokot avatott Baranya megye legnagyobb ipari termelő foglalkoztatója, a Hauni Hungária Gépgyártó Kft. Az évek óta folyamatosan fejlesztő cég az alkalmazottak létszámát is gyarapítja.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

Ünnepélyes keretek között adták át a főként dohányipari berendezések, alkatrészek előállításával foglalkozó Hauni Hungaria Gépgyártó Kft. másfél milliárd forintból épült új, 4200 négyzetméteres üzemcsarnokát pénteken Pécsett.

A beruházással a német Körber Konszern érdekeltségébe tartozó cég termelésbe vont beépített területe elérte a 45 ezer négyzetmétert, míg az foglalkoztatottak száma – az alkalmazotti és a mintegy 200 fős bérelt kontingenssel – meghaladta az ezer főt.

Mint Jakabucz Ildikó ügyvezető igazgató kiemelte, a Hauni mintegy 100, döntően magyar tulajdonú alvállalkozóval, beszállítóval áll kapcsolatban, amelyek azon túl, hogy a termelési volumen 15 százalékát adják, további munkahelyeket is jelentenek.

Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságstratégiáért felelős államtitkára az eseményen kiemelte: a Hauni Hungaria jó példája annak, hova juthat el egy cég, ha megtalálja az ország, egy-egy város által kínált lehetőségeket. A politikus rámutatott, hogy a német kapcsolat erősödését mutatja a rendszerváltás óta beáramló 20 milliárd eurónyi német működőtőke, és annak hozadékaként az éves szinten hasonló nagyságrendű termelési érték.

Szakember-utánpótlás: gépipari osztály, egyetemi tervek

JAKABUCZ ILDIKÓ ügyvezető igazgató a cég bemutatása során kihangsúlyozta, hogy a Hauni a kezdetektől nagy hangsúlyt fordít a szakemberképzésre. Az ugyancsak szisztematikusan felépített utánpótlás biztosításának fontos lépése volt, amikor több ágazati céggel karöltve egy úgynevezett gépipari osztályt létrehozva folytak bele a kvalifikált szakmunkások képzésébe, gyakorlati felkészítésébe.

AZ ÜGYVEZETŐ igazgató újdonságként arról számolt be, hogy a Hauni előrehaladott tárgyalásokat folytat a Pécsi Tudományegyetem illetékeseivel arról, hogy már a közeljövőben hasonló együttműködés alakulhasson ki a felsőfokú szakember-utánpótlás biztosítására is. Kevesen tudják, de a Hauni már évek óta rendelkezik egy mintegy 60 fős konstrukciós csoporttal is, amelynek mérnökei bekapcsolódnak az egyedi előállítású, kisszériás munkadarabok, gépelemek, komplex berendezések tervezésébe is. A cég évente 20 ezernél több alkatrészt állít elő, ezek feléből évente csak egy darab készül.

Tovább szeretne bővíteni a társaság, ezért tárgyalóasztalhoz is ülnek a város vezetőivel

PÁVA ZSOLT polgármester a csarnokavató esemény kapcsán elmondta, annak idején 1993–94-ben alpolgármesterként lehetett tanúja a Hauni érkezésének és letelepedésének. A városnak óriási szüksége van az ilyen, stabilan és kiszámítható higgadtsággal fejlesztő cégekre, ezért az önkormányzat mindent megtesz, hogy a Hauni további beruházásaihoz szükséges igényeket kielégítse – lapunk információja szerint a társaság beépíthető területét szeretné bővíteni. Ebben a témában már a közeljövőben egyeztetésbe kezdenek a cég vezetőivel. Páva Zsolt szerint ugyanis csak ilyen módon, a Haunihoz hasonló befektetők bevonzásával érhető el, hogy Pécs újra elnyerje azt a gazdasági súlyt, ami még a rendszerváltás előtt jellemezte.

A HAUNI tulajdonosai még 1994-ben vásárolták meg az akkor felszámolás alatt álló Sopiana gépgyárat. A cég 10 ezer négyzetméternyi fedett csarnokban, mintegy 210 fő foglalkoztatásával kezdte meg a termelést. Fejlődésével a társaság felelős foglalkoztatóként nemcsak a helyi munkaerőpiac egyik kiemelten fontos bázisa lett, hanem fokozatosan kapcsolódott be a pécsi, baranyai közösségi és társadalmi élet támogatásába is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!