Gazdaság

2014.08.06. 12:44

A növekedés ára a Hauninál: kevesebb kölcsönmunkaerő

Meglepő hírt kaptunk Pécs egyik legstabilabb nagyfoglalkoztatójáról, a Hauniról, miszerint a folyamatban lévő, ismert vásártéri fejlesztés ellenére is leépítenek. A hír szerencsére egy kicsit árnyaltabb: az év második felében csökkentik ugyan a kölcsönzött munkaerő létszámát, de több saját alkalmazottjuk lesz.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Bár az év hátralévő részében a kölcsönzött dolgozók egy részének valóban nem tudnak munkát adni a pécsi Hauninál, az szerencsére nem igaz, hogy tömegesen kellene elbocsátaniuk embereket, köztük saját alkalmazottakat. Jakabucz Ildikó, a Hauni Hungária Gépgyártó Kft. ügyvezető igazgatója lapunk érdeklődésére elmondta, hogy a Hauni Hungaria továbbra is stratégiailag fontos, stabil telephely a tulajdonosok számára. Mindezt mutatja a közelmúltbéli telekvásárlás a pécsi vásártéren, s az új szociális blokk építése, amelyet a jelenleginél nagyobb dolgozói létszámra alakítanak ki. Kifejtette: a fejlesztés is azt az üzenetet hordozza, hogy a tulajdonosok a pécsi telephely vonatkozásában a jövőben is látnak fejlődési lehetőséget.

A Hauniban június végén ezertizenhat fő dolgozott, év végéig pedig még nőni fog a létszám, úgy ezernegyven főre, így egy év alatt ötven fővel tudják növelni saját dolgozóik létszámát. Ugyanakkor a kölcsönzött munkaerő létszáma az elmúlt hónapokban ingadozott, míg az év második felében valóban csökkenhet. E tekintetben némi alapja van annak a lapunkhoz eljutott hírnek, miszerint leépítés lesz a Hauninál, de korántsem riasztó a kép, sőt.

Korábban nyolcvan és százhatvan fő között változott a kölcsönzött dolgozók száma, az utóbbi időszakban a százhatvan volt a jellemző, most viszont úgy tűnik, hogy átlagosan százhuszonöt főre számítanak az év második felében.

A Hauni az elmúlt tizenöt évben folyamatosan növekedett, ráadásul a tavalyi év kiemelkedő, rekord év volt, amikor is a cég történetének eddigi legnagyobb árbevételét könyvelhette el, hetvenöt fő új saját dolgozót és hetven fő kölcsönmunkaerőt vettek fel tavaly.

Az idei a második legjobb évük lehet, az előző másfél évhez képest némi visszaeséssel, ami kényszerűen a kölcsönzött munkaerő létszámát érinti. Az ügyvezető ugyanakkor hangsúlyozta, hogy pozitív piaci változás esetén újra foglalkoztathatják az elküldött embereket.

Már nem a Jabilé a pécsi üzem, de tovább működnek

A közelmúltban változás történt a mindeddig közel négyszáz főt foglalkoztató pécsi Jabil működésében is. Mint Pajor Attilától, a pécsi Jabil-üzemet működtető iQor Aftermarket Services ügyvezető igazgatójától megtudtuk, a cégcsoport életében nemzetközi szinten történt átalakulás: áprilisban a Jabil Circuit Inc. eladta Aftermarket Services üzletágát az IQor vállalatnak, így a pécsi és a szombathelyi üzemek az IQor tulajdonába kerültek, amely a Jabil név használatának jogával december 31-ig élhet. Hozzátette: Pécsett továbbra is folytatják az elektronikai javító tevékenységet, amit eddig is végeztek az okostelefonok szervizelése terén. Ugyanakkor az elmúlt időszakban – a mobiltelefon-piacon zajló átalakulások miatt – visszaesett a megrendelési állományuk, ezért kénytelenek voltak átszervezni, így a dolgozói létszámuk is csökkent, de Pécsett ma is háromszáz főt foglalkoztatnak, s előreláthatólag nem terveznek további leépítést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!