Gazdaság

2014.09.02. 18:09

Már olcsóbb az áram, s kevesebbet kell fizetni majd a távhőért is

Ugyan egy átlagos háztartás számára mindössze néhány száz forint megtakarítást jelent az áram árának szeptemberi 5,7 százalékos mérséklése, azonban a távhőár még ősszel várható újabb csökkentése nyomán éves szinten további több ezer forinttal mérséklődnek a családok kiadásai.

Máté Balázs (Dunántúli Napló)

Szeptembertől 5,7 százalékkal ismét csökkent az áram ára, ami ezzel a rezsicsökkentés kezdete óta mintegy ötödével kerül kevesebbe a lakosság számára, mint 2013 őszén. A törvény egészen pontosan úgy fogalmaz, hogy a szolgáltató által kibocsátott számlában – az augusztus 31-ét követő időszakban igénybe vett villamos energiáért – fizetendő összeg nem haladhatja meg a 2013. november 1-jén alkalmazott díjak 94,3 százalékát. A térségünkben is tevékenykedő E.ON Energiaszolgáltató Kft.-nél ez 13,71 forintot jelent kilowattóránként, szemben az eddigi 15,44-el. Ez egy átlagos háztartás esetében havonta néhány száz forintos megtakarítást jelent.

Az idén februárban hozott törvény alapján az áram után még idén a távfűtés ára lesz alacsonyabb: októbertől 3,3 százalékkal. A tavasszal már lezajlott gázárcsökkentést is számításba véve évente újabb több ezer forinttal mérséklődnek a családok rezsire fordított kiadásai.

Ez ugyanakkor nem az első lépés: 2013 januárjában a gáz, a távhő és a villamos energia árát csökkentették tíz százalékkal, majd további közszolgáltatások árát mérsékelték.

Az energiahordozók esetében az eddigi árcsökkentés azt jelentette, hogy a felhasznált áram és gáz, illetve a távhő mennyiségétől függően éves
szinten több százezer forinttal került kevesebbe, mint 2012-t megelőzően. Például egy százhúsz négyzetméteres családi házban a földgázzal való fűtés több mint nyolcvanezerrel lett olcsóbb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!