Gazdaság

2014.12.07. 18:33

Az Elcoteq bezárása után három évvel is pereskednek a volt dolgozók

Hiába sikerült két ingatlant is értékesíteni a korábbi gyárépületek közül, még mindig több egykori elcoteqes dolgozó vár a pénzére. Pótolni sem sikerült a multit: a Flextronics kivár, a Jabil pedig bővülés helyett leépített.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

A helyzet már-már tragikomikus, hiszen a finn Elcoteq telephelyeit nemzetközi méretű csődje miatt már 2011-ben bezárták a baranyai megyeszékhelyen. A sorban állók között elsősorban olyanokról van szó, akiknek a bezáráskor esedékes munkabéreken és egyéb juttatásokon kívül más kifizetési igényük is volt a cég felé, de vannak olyanok is, akik az akkori kifizetések mértékét kifogásolják.

Többük ügyében hiába született jogerős ítélet a Munkaügyi Bíróságon – amit képviselőik eljuttattak a multicég magyarországi felszámolójához is –, azóta is hiába várnak a pénzükre. Ami azért is érdekes, mert a Szilva utcai gyárépület korábbi értékesítése után idén elkelt a Finn utcai egykori Elcoteq-csarnok is, utóbbiban a BAT új dohánygyára kapott helyet. Nem tudható viszont, hogy a tulajdonosváltások mögött milyen pénzmozgások történtek, ugyanis az elcoteqes ingatlanok olyan mértékben voltak jelzáloggal terheltek, hogy elképzelhető, hogy a befolyó összegek kizárólag a hitelező bankok számláira mentek.

Nem sikerült pótolni, sokan elvándoroltak

Napjainkra kiderült, hogy az Elcoteqet, mint a megye legnagyobb ipari foglalkoztatóját, nem sikerült pótolni a megyeszékhelyen. Sem egy nagy beruházó befektető idevonzásával, sem pedig több, kisebb fejlesztés megkötésével. Az elektronikai gyártó és szolgáltató iparágban hirtelen szabaddá vált ezres nagyságrendű munkaerő csak részben – ezer fő alatti létszámban – tudott elhelyezkedni itt, lényegesen többen elvándorolva más megyékben találtak munkát. A csőd évében (2011) még háromezer alkalmazottat számláló Elcoteq a csúcsidőszakban hétezer embernek adott munkát.

A Flextronics kivár

Hiába díszeleg immár második éve az amerikai Flextronics neve a Szilva utcai gyárkapun, a több magyarországi érdekeltséggel rendelkező multinacionális cég egyelőre nem kezdte meg pécsi projektjének bővítését. Bár a nyár folyamán felmerült, hogy a társaság egyes termelői munkafázist a régi kertvárosi gyárba telepít, információink szerint ebből nem lett semmi.

Mint ismeretes, a Flextronics vette át az Elcoteqtől a kínai Huawei gyártó- és szervizprogramját, ez az együttműködés azonban a finn cég csődhelyzete idején történt kitelepülés óta a cserkúti gyárban zajlik.

A Jabil leépített

A kezdeti lendület után sajnálatos módon törés következett be a Jabil pécsi terjeszkedésében is. Hiába futott fel ugyanis az alkalmazottak száma röviddel az indulás után 500 fő körülire az amerikai cég Finn utcai bérelt telephelyén, itt meg is állt a bővülés.

Sőt, a megrendelések alakulására hivatkozva a nyár folyamán mintegy száz dolgozójától vált meg a cég. Ide kapcsolódó hír, hogy a Jabil Szombathelyen tavaly 8000 négyzetméterrel bővíti gyártócsarnokát, de a magyar állammal kötött stratégia együttműködés kapcsán hiába bízott hasonló fejlesztésekben Pécs is.

Az ipari park üres

Mindeddig nem hoztak eredményt sem a város, sem pedig a működő gazdaság szereplőinek erőfeszítései Pécs gazdaságának újraélesztése érdekében. Ezt talán az üresen álló déli ipari park példázza a leginkább, hiszen hiába készültek el a legnagyobb vidéki gazdasági fejlesztési terület közművei, hiába ért a megyeszékhelyre az autópálya, egyelőre nem sikerült az első betelepülőt idevonzani. Egyes információk szerint a város előrehaladott tárgyalásokat folytat az autóiparban érdekelt cégekkel, konkrét eredményről azonban mindeddig még informálisan sem számoltak be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!