Gazdaság

2016.11.19. 16:46

Új szelek fújnak a befektetési piacon

Különös kettősség figyelhető meg az ingatlanpiacon: újra, és egyre inkább növekszik az érdeklődés a befektetési célú lakások iránt, ugyanakkor hely- és minőségfüggő, hogy eladhatóak-e jó áron a házak, lakások.

Kaszás Endre

Mint a lapunk által megkérdezett ingatlanszakértők jelezték, a pécsi belvárosi és belvároshoz közeli, az egyetemváros környéki új építésű lakások vásárlói két nagyobb táborból, a néhány évre a városba érkező hallgatókból, illetve szüleikből, valamint azokból a befektetőkből kerülnek ki, akik jó lehetőséget látnak a lakások kiadásában. Utóbbiak pozícióit javítja, hogy már egészen biztosan növekedni fog a Pécsett tanuló külföldi hallgatók száma is.

A folyamatot egyértelműen igazolja, hogy a belvárosban és közvetlen környezetében számos foghíjtelken indult új ingatlanfejlesztés, befektetők előszeretettel vásárolnak ingatlant bontandó házzal. Mindez az ingatlanpiac alakulásán túlmenően azért érdekes, mert a lakások, házak eladását az utóbbi néhány hónapban már nemcsak a lakhatás biztosítása motiválta. Újra egyre többen látnak lehetőséget az ingatlanbefektetésben.

Ennek köszönhetően a Mecsek-oldalban az újonnan, illetve néhány év távlatában épített lakások négyzetméterára újra közelíti a 300 ezer forintot. Különösen akkor, ha valamilyen extra – nagy terasz szép kilátással, vagy közvetlen kertkapcsolat – is hozzájárul az ingatlan kapósságának növeléséhez. Ezzel egy időben a peremkerületi ingatlanok árában stagnálás mutatkozik, a kereslet sem igazán nagy irántuk. Hozzájuk képest még a panelek is jobban mennek, a jó minőségű átlagos alapterületű (50-60 négyzetméter) panellakások ára újra megközelítheti a válság előtti 8-9 millió forintos árat.

Hogy minek köszönhető az ingatlanbefektetés felfutása? Egy jól felszerelt egyetem közeli garzonért (30–35 m²) akár 100 ezer forint plusz rezsit is elkérnek havonta, nagyobb lakások esetén pedig a fogadott diákok száma emeli a várható bevételt ingatlanonként akár havi 250–300 ezer forint is. A lakástulajdonosok a jelenlegi kondíciók mellett 10 év körüli megtérüléssel, utána pedig nettó bevétellel számolhatnak, ami már az ingatlan aktuális értékén felül jelentkezik.

Hosszú távon hozhat jól a nemesfém

A jegybanki és ezáltal a kereskedelmi banki kamatok folyamatos csökkenésének eredményeként egy folyószámlának gyakorlatilag nincs pénzügyi hozama, ma már az olyan konstrukció is ritkaság számba megy, amelyik saját költségeit kitermeli hónapról hónapra. Ebből is fakadt a felismerés, hogy ha valaki befektetési jellegű meglepetést keres, vásárol vagy ajándékoz, annak másban kellett gondolkodnia. A kereskedők visszajelzése alapján idén is tartotta magát az értékes óra, ékszer, de új jelenségként többen vásároltak aranyat és ezüstöt rúdban, tömbben vagy érme formájában is. Utóbbi kapcsán érdemes megjegyezni, hogy csak azok számára ajánlott, akik – mint az ingatlanbefektetés esetében is – hosszabb távon tudják nélkülözni készpénzüket, így ki tudják várni a megfelelő alkalmat az értékesítésre. A befektetési célú nemesfémek piacát ugyanis érzékeny nemzetközi hatások irányítják, ilyen szempontból kissé bizonytalan, ha valaki rövid távon szeretne nagy haszonnal kiszállni ebből a befektetési formából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!