vásárlási kedv

2018.08.08. 07:45

Harminc százalékkal emelkedett az új lakások száma az első félévben

A 2016-ban bevezetett 5 százalékos áfakulcs, a szociálpolitikai kedvezmények, valamint a lakáshitelek újraindulása eredményezte a bővülést.

Nyíregyháza, 2017. június 14. Verebélyi János, a Selyem-Ber Kft. ügyvezetője megmutatja az építkezést a társasház egyik lakástulajdonosának, Páll Csillának a nyíregyházi Dózsa György utcában 2017. június 14-én. A városban dinamikusan növekszik az új lakások száma, 2015-ben 91 lakás, 2016-ban több mint négyszer annyi, 371 épült. Az idei év első öt hónapjában 325 lakásra adtak ki építési engedélyt, így várhatóan az év végére 600 új lakás építése kezdődik meg.

Forrás: MTI Fotó:

Fotó: Balázs Attila

Takács Ernő, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület elnöke az ECHO TV Napi aktuális című műsorában fejtette ki, hogy minek köszönhető a sok új építésű társas- és családi ház.

Takács Ernő kifejtette, a 2015-ös mélypont után annyi lakás épült Magyarországon, mint a 40-es évek első felében. Szükséges volt a kormánynak újragondolni az áfa-tartalmát az új lakás építésének.

Nagy örömünkre 2016-tól bevezették a kedvezményes 5 százalékos áfakulcsot, aminek köszönhetően ismét megérte lakásokat fejleszteni – emelte ki. Hozzátette, egy fejlesztőnek egy lakáson 10-15 százalékos bevételarányos profitja van, ami nagyjából a vendéglátóiparban a szervízdíj kategória. Ez a mértékű áfacsökkenés egy jelentős fedezetet hagyott a fejlesztőknél.

Takács Ernő elmondta, hogy ezzel párosult a szociálpolitikai kedvezménycsomag, amit a kormány szintén ebben az időben vezetett be, valamint a bankok is újra elkezdtek lakásvásárlásokat finanszírozni nagyon kedvező kamattal.

Emellett megjelentek azok a lakásvásárlók, akik a válság évei alatt elhalasztották a lakásvásárlási elképzeléseiket, mert nem volt kínálat a piacon, vagy nem voltak olyan gazdasági feltételek.

Takács Ernő kiemelte, elindult egy nagyon pozitív bővülés és évről évre növekszik az új lakások száma. Ellenben attól tart, hogy ez a pozitív bővülési folyamat az áfaemelés miatt megtorpanhat vagy akár vissza is eshet. A fizetőképes kereslet nem fogja tudni ezt a 22 százalékos áremelést lekövetni, és így nem kerül újabb kínálat a piacra – fejtette ki.

Borítókép: Illusztráció/évről évre növekszik az új lakások száma

Forrás: MTI Fotó/Balázs Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában