pénz

2019.04.23. 08:40

Milliárdokat szerzett vissza a rendőrség tavaly

A magyar bűnszervezeteknél 2008-ban 4,8 milliárd forintot találtak, de tíz év alatt csaknem megháromszorozódott ez a szám.

Budapest, 2019. április 14. Rendõrségi intézkedés a fõváros V. kerületében, a Kossuth Lajos utcában 2019. április 14-én. A rendõrség 47 embert állított elõ egy V. kerületi szórakozóhelyrõl kábítószer-birtoklás gyanúja miatt - közölte a Budapesti Rendõr-fõkapitányság (BRFK) a rendõrség honlapján. MTI/Mihádák Zoltán

Forrás: MTI / Mihádák Zoltán

Tavaly mintegy 15,4 milliárd forint értékben hajtott végre kényszerintézkedést a rendőrség vagyonvisszaszerzés érdekében – közölte a Világgazdaság érdeklődésére az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata.

A magyar bűnszervezeteknél 2008-ban 4,8 milliárd forintot találtak, ez azt jelenti, hogy tíz év alatt csaknem megháromszorozódott ez a szám.

A tavalyi eredmény majdnem felét a Készenléti Rendőrség Nyomozó Irodához tartozó Vagyon-visszaszerzési Hivatal (VVH) hozta, amely mintegy hétmilliárd forintot gyűjtött be a lefoglalások útján. Ez utóbbi összeg 281 vagyonvisszaszerzési eljárás során gyűlt össze, amelyben 590 természetes és 142 jogi személy volt érintett.

A VVH országos illetékességű szervezet, ugyanakkor nemzetközi bűnügyekkel összefüggő feladatokat is végez a jelenlegi hetven fölötti létszámával, amely elsődlegesen gazdaságvédelmi és pénzmosási ügyekben tapasztalt nyomozókból került ki. A szervezet közvetlen együttműködésben áll az Európai Unión belül működő hasonló intézményekkel, amelyeket az ARO fog össze, illetve az unión kívüli fennhatósággal bíró Camden vagyonvisszaszerzési informális hálózattal. A VVH célja, hogy titkos nyomozással számolja fel a maffiacsoportok anyagi hátterét a bűncselekményekkel szerzett, valamint a jogtalan vagyongyarapodásból származó javak felkutatásával és zárolásával.

Az ORFK tájékoztatása szerint a VVH a megalakulása óta több mint 203 milliárd forint összegben hajtott végre vagyonvisszaszerzést mintegy 2400 természetes és ezer jogi személlyel összefüggésben.

„Az eljárások során futballstadiont, szállodát, dematerializált milliárdos értékpapír-portfóliót és többfajta kriptovalutát is zár alá vettünk.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!