Krimi

2023.03.04. 09:33

Rejtélyes lópusztulás miatt áll a bál Rétságon

Állatvédők próbáltak közbelépni, a tulajdonos tagadja az állatkínzást.

Illusztráció: Shutterstock

Rétság külterületén, Pusztaszántón elhullott lovak tetemeire bukkantak egy állatvédő, aki jelezte, elhullott lovak vannak a város mellett lévő birtokon, és a tetemekről fotót is készített. Állítása szerint nagyjából 40 magára hagyott, élelem és víz nélkül szabadon kószáló állatot is látott a helyszínen.

A tulajdonos, Hesz Mihály, a  a Ripostnak elmondta: nem ez az első alkalom, hogy megpróbálják elvenni a lovait. Tekintve, hogy nagyon értékes állatokról van szó, így nem meglepő, ha nyerészkedni akar azon valaki, hogy befeketítse őt.

Eddig sosem sikerült elkobozniuk őket tőlem, most sem fog sikerülni

– mondta, és elárulta, hogy az egyik állítólagos állatvédő ajánlattal kereste meg őt, miszerint az illető elintézi, hogy elkobozzák a rétsági lovakat egy alapítvány számára, majd Hesz egy hónap múlva visszavásárolhatja őket 10 millió forintért, ha abban a hónapban biztosít számukra abrakot és takarmányt.

Egyértelmű, hogy ezek az emberek nyerészkedni akarnak a lovaimon, és nem a megmentés a céljuk, hanem, hogy eladják őket. Természetesen nemet mondtam az ajánlatra

 – mondta Hesz Mihály, aki azt mesélte, hogy a gyanús lópusztulások az elmúlt időszakban történtek, amikor nála jártak az állatvédők.

Illusztráció: Shutterstock

Én nem akarok senkit gyanúsítani, de amikor nálam jártak ezek az állatvédők, utána egy héten belül elpusztult kilenc lovam. A mérgezést nem tudom bizonyítani, de mind ismerünk olyan hétköznapi vegyszereket, amivel árthatunk az állatoknak, ráadásul egész évben egy lovam sem pusztult el addig

- nyilatkozta a tulajdonos.

Állítása szerint valakik be akarják sározni őt, hogy megszerezzék a komoly összeget érő jószágokat. Feltételezi, hogy miután minden hamisnak vélt vételi ajánlatra nemet mondott, mintegy bosszúból mérgezhették meg a lovakat, amelyek elpusztultak. 

A rétsági jegyző Fodor Rita a Nool.hu érdeklődésére elmondta, hogy az állategészségügyi hatóságnál eljárást indítottak az ingatlan tulajdonosa ellen.

A lovak jelenleg a területről el nem szállíthatók. Néhány napon belül a hatósági főállatorvos és a lótenyésztési felügyelet munkatársainak közreműködésével állományellenőrzést tartanak. A hatósági főállatorvos tájékoztatott arról, minden ló a megszabott útlevéllel rendelkezik. A helyszíni vizsgálatok egyértelműen kimutatták, az istállóban és környékén takarmány és megfelelő legelőfelület bőséges mennyiségben található, enni-inni rendszeresen kapnak a lovak.

A jegyző tájékoztatása szerint a szemle után a főállatorvossal  arra a véleményre jutottak, hogy a közeljövőben az állatok állapotát és tartási körülményeit rendszeresen, akár „rajtaütésszerűen” ellenőrzik majd. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában