Ösztönző lehetőség

2021.12.08. 17:11

Pályázatot írt ki az Opera

Operajelenet és rövid koreográfia létrehozására írt ki pályázatot fiatal alkotóknak a Magyar Állami Operaház.

A Röpopera elnevezésű pályázat operajelenet komponálására hívja azokat a 40 év alatti, az opera műfaja iránt elkötelezett zeneszerzőket, akik komponáltak már valamilyen vokális művet.

A pályázatokat 2022. február 15-ig várják a [email protected] e-mail-címre – közölte a dalszínház szerdán.

A nyertes produkciókat az intézmény az évad második felében, a Kortárs Opera Showcase és a TáncTrend 2022 program részeként mutatja be.

Amennyiben a pályázó az Opera által felkínált négy témából választ, az intézmény segítséget nyújt a jelenet librettójához. A pályázathoz minimum 10 perces jelenet megkomponálása szükséges, amelyet az Opera zongorakivonat formájában vár a darab részletes tartalmi ismertetésével.

Az Opera megzenésítésre kínálja Karinthy Frigyes A nagy drámaíró című vígjátékát, Illyés Gyula Fáklyaláng című műve alapján a Mindjárt Világos című drámát, Rejtő Jenő A detektív, a cowboy és a légió című novelláját, valamint Koronamonológ címmel jelenetet Kottanner Jánosné visszaemlékezései alapján.

A beérkezett pályázatokról az Opera bírálóbizottsága dönt, a nyertes alkotást az intézmény a 2022. április 3-án az Eiffel Műhelyházban esedékes KOSH – Kortárs Opera Showcase elnevezésű programján, zongorakísérettel, zeneakadémiai hallgatók előadásában mutatja be. Az ott legjobbnak ítélt mű végigkomponálására az Opera szerződést ajánl fel a szerzőnek, és következő évadában tévéfelvételes stúdióelőadásra tűzi ki.

A Röpopera-pályázathoz hasonlóan keresi az Operaház azokat az alkotókat, akik a klasszikus-neoklasszikus stílus jegyei szerint, azok eszközeivel akár egészestés sztoribaletteket hoznának létre a Magyar Nemzeti Balettnek.

Olyan 45 év alatti, a műfaj iránt elkötelezett koreográfusok jelentkezését várják, akik már készítettek színpadi táncprodukciót.

A kamarabalett-pályázat négy különböző történetet kínál fel, amelyből a tetszés szerint választott műrészlet balettszüzséjét a pályázónak kell felvázolnia, és az adott, legfeljebb 20 perces jelenetet megkoreografálnia klasszikus balett-technikára építve.

A felkínált téma Richard Strauss Macbeth, Mozart Les petits riens (Kis semmiségek), Sztravinszkij Pulcinella és Liszt Orpheusz című műve.

Jelentkezni szakmai életrajzzal, bemutatkozó levéllel és a választott zene, koncepció/szüzsé megjelölésével december 31-ig lehet a [email protected] e-mail-címen.

A megvalósítás és elbírálás háromkörös fordulója után a legjobb produkciók a Magyar Nemzeti Balett 2022. június 20-án, az Eiffel Műhelyházban esedékes TáncTrend 2022 elnevezésű programján mutatkozhatnak be.

A részletes pályázati kiírásról bővebb felvilágosítás a megadott e-mail-címeken és az Opera holnapján érhető el.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában