Esszék a szabadságról

2022.04.19. 19:00

Kiválasztották a 30 éve szabadon pályázat nyerteseit (videó)

Kiválasztották a XX. Század Intézet középiskolásoknak szóló, 30 éve szabadon címmel meghirdetett esszépályázatának nyerteseit.

 A tavaly októberben, a Magyar Köztársaság kikiáltásának évfordulóján meghirdetett pályázattal arra ösztönözték a diákokat, hogy a tankönyveken túl más, személyes forrásból is megismerjék a rendszerváltoztatás korszakát, és ezen keresztül mutassák be a kommunista Kádár-rendszer szabadsághiányos állapotát, és azt, hogy mit jelent a mai kor embere számára a szabadság.
A pályázatra, amely január 11-én zárult, 36 pályamű érkezett szerte az országból és a határon túlról.

A pályázat első helyezettje a 18 éves Derzsi Kinga, a második a szintén 18 éves Csomós Anita, a harmadik pedig az ugyancsak 18 éves Bueno-Karádi Anabel lett. A 16 éves Vass Milda különdíjat nyert 

– olvasható a szervezők közleményében.
A XX. Század Intézet évtizedek óta kiemelt feladatának tekinti a történelem népszerűsítését. A diktatúrák mélyreható elemzésére és összehasonlítására való ösztönzésen túl a huszadik század feltárását célzó konferenciákat, szakmai beszélgetéseket, könyvbemutatókat, valamint ismeretterjesztő programokat szervez. Mindezekkel az intézet célja, hogy új szempontok, nézőpontok alapján gondolkodjunk azokról az eseményekről és összefüggésekről, amelyek az elmúlt évszázadot meghatározták.  Ilyen meghatározó időszak volt a rendszerváltoztatás is. 

Ahhoz, hogy megértsük, miről szól a közbeszédünk, miről szólnak napjaink, elengedhetetlen megérteni, hogy mi történt '89-90-ben

– emelik ki.
 Hangsúlyozták: 3 millió ember él ma Magyarországon, akinek már nincs személyes emléke a rendszerváltoztatás idejéről, és az azt megelőző időszakról. Fontos, hogy ők is megismerjék, hogy milyen lehetett egy szabadsághiányos világban élni és, hogy mit adott számunkra a rendszerváltoztatás, mit jelent a mai kor embere számára a szabadság.
   A diákok esszéiben megjelent a csalódottság és az illúzióvesztés, amelyet 1990 után sokak éreztek a kapitalista rendszer bevezetésével járó nehézségek miatt, de többségben voltak azok a történetek, amelyek a szabadság értékét hangsúlyozták és örömünnepként tekintettek a rendszerváltoztatás idejére.
 Baczoni Dorottya, a XX. Század Intézet igazgatója kiemelte: 

külön öröm volt számukra, hogy a vidéki és a fővárosi történetek mellett több határon túli, például erdélyi családi emlék is megjelent. A nyertes pályázó felmenői is Erdélyben élték meg a rendszerváltoztatás időszakát.

A pályázatokban megfogalmazott egyedi történeti megközelítésekkel nem csupán a XX. Század Intézet gazdagodott, hanem a diákok is közelebb kerültek a 30 évvel ezelőtti világhoz, jobban megismerték családjuk történetét és saját nézőpontjukon keresztül tudták értelmezni és bemutatni a magyar történelem e kiemelt korszakát.
   A 30 éve szabadon esszépályázat legjobbjai értékes ajándékokat nyertek. A nyertes pályaműveket az intézet honlapján lehet elolvasni. 

Borítóképünkön Baczoni Dorottya a pályázat nyerteseivel. Forrás: Youtube/XX. Század Intézet 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában