Izgalmas témakör

2022.09.02. 15:30

Ismét lehet jelentkezni a Juvenes Translatores nevű fordítási versenyre

Megnyílt a jelentkezés az Európai Bizottság Juvenes Translatores nevű fordítási versenyére, az uniós tagországok középiskolái október 20-ig nevezhetik diákjaikat - közölte a brüsszeli testület pénteken.

Illusztrácó

Forrás: Shutterstock

Az uniós bizottság közleményében emlékeztetett: 

a verseny célja, hogy felkeltse a fiatalok érdeklődését a nyelvtanulás és a fordítói pálya iránt.

Közölték, mivel 2022 az ifjúság európai éve, idén a versenyzők az európai ifjúság témaköréhez kapcsolódó szövegeket fordítanak majd. A résztvevők szabadon eldönthetik, hogy az EU 24 hivatalos nyelve közül melyik kettőt választják, a hivatalos nyelvek összesen 552 nyelvkombinációt tesznek lehetővé.

A Juvenes Translatores versenynek 27 győztese van, mindegyik tagállamból egy középiskolás diák, akinek versenyfordítását az Európai Bizottság hivatásos fordítói a legjobbnak ítélték.

A középiskolák által nevezett diákok bármilyen nemzetiségűek, de csak 2005-ös születésűek lehetnek.

 A versenyt a részt vevő iskolák mindegyikében november 24-én, online rendezik. A győzteseket, országonként egyet, az Európai Bizottság 2023. február elején hirdeti ki. A győztes versenyzők meghívást kapnak a díjátadó ünnepségre, amelyet 2023 tavaszán Brüsszelben tartanak.

Az Európai Bizottság Fordítási Főigazgatósága 2007 óta minden évben megrendezi a Juvenes Translatores versenyt, melynek neve latinul annyit tesz: fiatal fordítók. A kezdeményezés arra irányul, hogy ösztönözze az iskolai nyelvtanulást, és ízelítőt adjon a fiataloknak a hivatásos fordítók munkájából. A versenyen 17 éves középiskolások indulhatnak. A résztvevők és győztesek közül többen döntöttek úgy, hogy fordító szakon tanulnak tovább, és volt, aki az Európai Bizottság fordítószolgálatánál helyezkedett el gyakornokként vagy fordítóként.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában