Aréna koncert

2023.10.27. 14:00

Deák Bill: maradok, aki voltam

Deák Bill Gyula a 75. születésnapja alkalmából ad koncertet november 18-án az Arénában. Ebből az alkalomból a Magyar Nemzet készített vele interjút.

MW

Deák Bill Gyula bluesénekes énekel a bajnok Ferencváros csapatának éremátadási ünnepsége előtt

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

„Aki nem élt meg nehéz perceket, az soha nem tud igazán jól bluest énekelni” – mondja Deák Bill Gyula, akivel közelgő arénabeli életműkoncertjéről beszélgetett a Magyar Nemzet. A blueskirályt az interjúban arról kérdezték, szerinte minek köszönhető generációkon átívelő sikere, és azt is elárulta, pályája kezdetén ki volt az, aki miatt majdnem abbahagyta az éneklést.

Hamarosan betölti a 75-öt. Ebből az alkalomból november 18-án ad nagykoncertet a Budapest Papp László Sportarénában. Van önben egyfajta számvetés, át szokta gondolni, hogy honnan hova jutott?
November 8-án leszek 75 éves, de kifejezetten emiatt nem gondoltam végig a pályámat, megtettem már sokszor máskor. Egy biztos, hogy tartalmas évek voltak ezek. Mindent a kitartásomnak és a zene szeretetének köszönhetek. 

Mi az, ami még hajtja, ami miatt nem válik rutinszerűvé a koncertezés? 
Szeretni kell ezt a dolgot, szívből csinálni, nem csak a pénzért. Nálam a zene egy szerelem. Azért utazom ilyen sokat még mindig, járom az országot, mert szeretem ezt. 

Hogyan tartja kondiban magát? 
Tíz éve volt egy infarktusom, azóta abbahagytam a dohányzást, odafigyelek az étkezésre is, és minden nap háromszor tornázok. Néha kimegyek itthon a kertbe, sétálgatok egy kicsit, ez is jót tesz. A hangomra is vigyázok. Próbáltunk a múlt héten, a napokban is fogunk. A sok koncert karbantartja a hangszálaimat, ez sokat számít. 

Generációkon átívelő a sikere. Mi a közös pont a dalaiban, amelybe bárki bele tud kapaszkodni kortól függetlenül? 
Például a jó a szövegek, másrészt nagyon fontos, hogy hiteles legyen valaki. Én úgy érzem, hogy az vagyok.

Nem adtam el magam soha, maradok az, aki voltam. A legfontosabb: embernek lenni, minden körülmények között.

Az arénás koncertre milyen repertoárral készül? 
Azt nem árulhatom el. De az biztos, hogy a koncert gerincét a nagy számok adják majd, természetesen lesz Rossz vér, Kőbánya blues, Hatvan csapás. Ezek a dalok sosem maradhatnak ki. A többi legyen meglepetés.

Az interjú folytatását a Magyar Nemzet oldalán olvashatja el!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában