nemzetek ligája

2018.09.08. 21:10

Rossi vereséggel debütált a válogatott élén

Vereséggel debütált a kispadon Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, miután csapata szombat este 1-0-ra kikapott Finnországban az újonnan indult Nemzetek Ligája első fordulójában.

Finland's players celebrate after scoring a goal during the UEFA Nations League football match between Finland and Hungary on September 8, 2018 in Tampere. / AFP PHOTO / LEHTIKUVA / Mikko Stig / Finland OUT

Fotó: AFP

Nem kezdődött jól a magyar válogatott történetében a Rossi-korszak, mivel Pukki már a hetedik percben megszerezte a vezetést a hazaiaknak.

A bekapott gól érezhetően megfogta a magyar csapatot, a házigazdák könnyedén növelhették volna előnyüket. Az első magyar lehetőségre szűk húsz percet kellett várni, igaz, a beadás veszélyesebb volt, mint Szalai fejese.

Innentől a szünetig a magyar válogatott irányított és birtokolta többet a labdát, de igazi nagy helyzetet nem alakított ki.

Marco Rossi, a magyar válogatott olasz szövetségi kapitánya a himnusz alatt.
Fotó: Mauri Ratilainen / MTI / EPA

A második félidő finn lehetőséggel indult, majd az 56. percben Szalai ziccert rontott, az újdonsült csapatkapitány lövését Hradecky védte bravúrral. A 66. percben kis híján eldőlt a mérkőzés, Toivio gyönyörű szabadrúgása a kapufáról jött ki. Tíz perccel a vége előtt újabb meccslabda maradt ki, Pukki közeli pörgetése is a kapufán csattant.

A hajrában mezőnyfölényben volt a magyar válogatott, de nem tudott egyenlíteni.

A magyarok kedden a görögök ellen folytatják szereplésüket a sorozatban, a Groupama Arénában 20.45 órakor kezdődő összecsapást zárt kapuk mögött rendezik az Európai Labdarúgó Szövetség büntetése nyomán, amelyet még a románok elleni 2015-ös Európa-bajnoki selejtezőn történtek miatt szabott ki.

A finn válogatott tétmérkőzésen 40 év után győzte le újra a magyar csapatot, ezt megelőzően legutóbb 1978 szeptemberében egy Európa-bajnoki selejtezőn diadalmaskodott.

A magyar válogatott a finnek elleni meccs előtt.
Fotó: Mauri Ratilainen / MTI / EPA

A magyar válogatott kispadján legutóbb tíz évvel ezelőtt tudott győzelemmel debütálni az aktuális szövetségi kapitány, akkor a holland Erwin Koeman irányításával a görögök ellen nyert a nemzeti csapat.

Rossi szerint sokat hibázott a csapat, de pozitívumokat is látott

„Természetesen mint minden magyar, különösképpen azok a szurkolók, akik elkísérték a csapatot, csalódottak vagyunk. Nagyon szerettük volna győzelemmel kezdeni a sorozatot, az első tizenöt percben két labdát is elveszítettünk a pálya közepén, az egyikből gólt is kaptunk.

Mit sem ér az a sok helyzet, ha a befejezéseknél pontatlanok vagyunk”

- nyilatkozta Marco Rossi a találkozót követő sajtótájékoztatón.

Az olasz szakember kiemelte, mindenképpen fejlődni kell a labda járatásában és a széleken vezetett támadásokban, hiszen a középpályáról felívelt labdák nem működőképesek.

A kapitány elmondta, korábbi csapatainál az ötvédős rendszert favorizálta, azonban ennek a begyakorlásához sokkal több időre van szükség, mint az a néhány nap, amelyet eddig a válogatottal dolgozhatott. Ugyanakkor hangsúlyozta: a keretben szereplők többsége négyvédős rendszerben futballozik a klubjában, ráadásul

azok a hibák, amelyeket elkövettek, nem a taktikai rendszerhez kapcsolódnak.

Marco Rossi kiemelte, nem szabad ezt a mérkőzést „teljes egészében a kukába dobni”, ugyanis számos pozitívumot látott a pályán, melyeket meg kell tartani a görögök elleni keddi összecsapásra.

„A csapat küzdött, hajtott, mindenki odatette magát, de van úgy az életben, hogy az ember elveszít egy-egy harcot. Ilyenkor alázatos és kemény munkával kell továbbmenni”

- mondta a szakember, s hozzátette: a statisztika is kifejezetten kecsegtető dolgokat mutatott, persze ezzel a futballban nem mindig lehet meccset nyerni.

Nemzetek Ligája, C osztály, 2. csoport, 1. forduló:

Finnország-Magyarország 1-0 (1-0)

Tampere, Ratina Stadion, 10 220 néző, v.: Gediminas Mazeika (litván)

gólszerző: Pukki (7.)

sárga lap: Uronen (41.), illetve Szalai (45+3.), Fiola (59.), Lovrencsics (63.), Kádár (68.)

Finnország:

Lukas Hradecky – Jukka Raitala, Joona Toivio, Paulus Arajuuri, Jere Uronen (Albin Granlund, 45+2.) – Robin Lod, Joni Kauko, Rasmus Schüller (Tim Sparv, 63.), Pyry Soiri (Robert Taylor, 85.) – Teemu Pukki, Jasse Tuominen

Magyarország:

Gulácsi Péter – Lovrencsics Gergő, Lang Ádám, Kádár Tamás, Fiola Attila – Kleinheisler László, Pátkai Máté – Stieber Zoltán (Varga Roland, 54.), Kovács István (Kalmár Zsolt, 61.), Sallai Roland (Eppel Márton, 73.) – Szalai Ádám

Borítókép: A finn válogatott ünnepli a gólját

AFP / LEHTIKUVA / Mikko Stig

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában